zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse ondernemers: optimistisch maar voorzichtig in 2010

28 april 2010 - Nederlandse ondernemers zijn de meest optimistische van Europa en tegelijkertijd de meest voorzichtige. Ruim twee derde (68 procent) van de ondernemers ziet de komende periode positief in, terwijl slechts veertien procent in de tweede helft van 2010 zijn bedrijf wil uitbreiden.

Dat blijkt uit onderzoek van nicheverzekeraar Hiscox onder 970 MKB-ondernemers in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk hebben de meeste ondernemers uitbreidingsplannen: 28 procent. In Groot-Brittannië is dit zestien procent en in Duitsland wil een op de vijf ondernemers uitbreiden. Dat terwijl Franse ondernemers het minst optimistisch zijn: 51 procent ziet komende periode rooskleurig in. In Groot-Brittannië en Duitsland ligt dit percentage op respectievelijk 55 procent en 61 procent. 



2010 goed jaar voor starter

Ruim de helft (59 procent) van de Nederlandse ondernemers vindt 2010 een goed jaar om een bedrijf te starten. Ook hierin zijn ze optimistischer dan hun Europese collega’s. Van de Franse ondernemers vindt 53 procent dit jaar gunstig voor starters, gevolgd door Groot-Brittannië (50 procent), Duitsland 49 procent). Het optimisme gaat wel gepaard met zorgen. Van de Nederlandse ondernemers is 44 procent bang het gewenste aantal klanten dit jaar niet te halen, voor elf procent is de grootste zorg dat de rente dit jaar gaat stijgen. 

Kredietverstrekking

In vergelijking met 2008, toen het onderzoek ook werd gehouden, hebben Nederlandse ondernemers veel meer moeite om aan krediet te komen. Ruim een derde (36 procent) geeft aan dat het niet gemakkelijk financiële middelen krijgt. Twee jaar geleden was dat nog slechts zes procent. 

Bedreiging voor het ondernemersklimaat in Europa

Ondanks dat Nederlandse ondernemers optimistisch zijn, geven ze aan moeite te hebben met de bureaucratie. Twee derde vindt de overheidsbureaucratie een bedreiging voor het ondernemersklimaat. Met name het belastingklimaat en de arbeidswetgeving staan de Nederlandse ondernemers tegen.
In Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn ondernemers het minst te spreken over het belastingklimaat. Bijna driekwart van de Franse en Britse ondernemers vindt het belastingsysteem een bedreiging voor het ondernemersklimaat, in Duitsland ligt dat percentage op 71 procent, Nederland sluit de rij met 63 procent van de ondernemers. Opvallend is dat in 2008 nog maar 48 procent van de Nederlandse ondernemers slecht te spreken was over het belastingklimaat. Nederlandse ondernemers zijn wel het meest positief over de houding van de overheid tegenover MKB-ondernemers. In Nederland vindt slechts 28 procent dat MKB-bedrijven onvoldoende worden gesteund door de overheid. In Duitsland is dat percentage met 54 procent het hoogste, gevolgd door Frankrijk (37 procent) en Engeland (32 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondernemers optimistisch over kansen Nederland
 Beleggers weer minder optimistisch over 2010
 Hoogopgeleid Nederland positief over kansen op arbeidsmarkt
 Manager optimistisch over duur en gevolgen recessie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10