zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoofdkantoor essentieel voor goede concurrentiepositie

26 november 2009 - Vanwege het strategisch belang voor zijn internationale innovatiegedreven concurrentiepositie moet Nederland de gevestigde Top 100 concernhoofdkantoren behouden. Daartoe moet ons fiscale stelsel voor hoofdkantoren en het kunnen aantrekken en behouden van (internationaal) talent door deze ondernemingen op orde zijn.

Daarmee wordt óók de kans op het aantrekken van nieuwe concernhoofdkantoren vergroot. Dat blijkt uit onderzoek dat de Erasmus Universiteit heeft uitgevoerd in opdracht van  VNO-NCW. Het onderzoek is woensdag aangeboden aan premier Balkenende. 



Strategische waarde

Nederland beschikt over concernhoofdkantoren met hoge strategische waarde voor Nederland als innovatiegedreven economie, zo zegt het onderzoek. Omgekeerd beoordelen de ondervraagde topmanagers van de Top 100 de geboden attractiviteit van Nederland als locatieland gemiddeld als voldoende maar niet als hoog. De strategische waarden die de Top 100 en Nederland elkaar bieden zijn daarmee niet in balans. Adequaat overheidsbeleid gericht op vooral de belangrijkste locatiefactoren om hierin verandering te brengen met het oog op wederzijds profijt is dan ook vereist. 

Verplaatsing

Weliswaar geeft het grootste deel (85 procent) van de Top 100 aan hun concernhoofdkantoor de komende vijf jaar niet te zullen verplaatsen naar het buitenland, maar er is ook een groep die verwacht binnen nu en vijf jaar mogelijk onderdelen te verplaatsen. Twee procent sluit gehele verplaatsing niet uit. Dit betekent dat behoud van concernhoofdkantoren of onderdelen ervan voor Nederland niet vanzelfsprekend is en onderstreept de noodzaak van een goed klimaat voor concernhoofdkantoren. 

Maatregelen
Maatregelen die het vestigingsklimaat kunnen verbeteren zijn onder meer afschaffing van de dividendbelasting. Deze belasting op uitgedeelde winst (die verschillende andere landen als vestigingslocaties voor hoofdkantoren niet meer kennen) lijkt steeds meer een belangrijke hindernis te worden voor de vestiging van hoofdkantoren. Ook moet het kabinet bij de komende herziening van de vennootschapsbelasting zorg dragen voor een belasting op rente-inkomsten die concurrerend is met andere financiële centra.
Daarnaast moet het hoger onderwijs meer nadruk leggen op excellentie (topuniversiteiten) en het kweken van toptalent om hoofdkantoren en zakelijke dienstverleners voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardig personeel te kunnen bieden.
Het kabinet moet het innovatiebeleid intact houden en bijvoorbeeld niet gaan sleutelen aan de (succesvolle) sleutelgebieden. Nederland is nog altijd geliefd bij hoofdkantoren vanwege de goede (ict-)infrastructuur, de veiligheid en de internationale, niet-xenofobe oriëntatie. Die sterktes zullen we als land moeten blijven koesteren en verdedigen. 

Werkgelegenheid

Hoofdkantoren leveren veel hoogwaardige werkgelegenheid: 30.000 directe banen en 65.000 indirecte, evenals een aantal belangrijke strategische bijdragen aan onze economie en samenleving die niet zo snel in die mate door andere bedrijvigheid worden geleverd. Hierbij moet worden gedacht aan hoogwaardige zakelijke dienstverlening en aan dito onderzoek bij universiteiten. Ze zijn een kweekvijver voor Nederlands toptalent. Via sponsoring dragen ze bij aan de sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkeling van Nederland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topmanager steeds mobieler
 Nederland biedt multinationals fiscale sluiproute
 Raad van Bestuur trekt de teugels weer aan
 Multinationals lopen steeds meer fiscale risico’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10