zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werken met vrienden verhoogt de productiviteit (een beetje)

9 maart 2010 - Het was lange tijd not done om medewerkers samen te laten werken met hun vrienden. Dat zou maar afleiden, een eventuele promotie van de een zou een mooie vriendschap kunnen beëindigen en wat als de vrienden ruzie zouden krijgen of een van de twee een relatie krijgt.

Maar de tijden zijn veranderd. Uit onderzoek van de London School of Economics blijkt dat wanneer mensen samen met hard werkende vrienden te werk worden gesteld ze juist productiever worden. Let wel: het gaat om het woord hardwerkend. Ook de vriendschap telt. Op iemand die samenwerkt met een hardwerkend iemand die niet zijn vriend is, heeft dit harde werken een effect. 



Omgekeerd effect
Ook niet alle ‘ouderwetse’ inzichten blijken verkeer, aldus de onderzoekers. Het omgekeerde is namelijk ook waar: wie samenwerkt met vrienden die minder hard werken dan zijzelf, worden aanzienlijk minder productief.
Of vrienden samen meer of minder productief zijn, is afhankelijk van hun initiële vaardigheidsniveau. Een extreem langzame vriend bijvoorbeeld doet de goede invloed van de snellere werknemer teniet. Als de meeste mensen in de onderneming langzame werkers zijn, kan het vriendschapseffect er toe leiden dat ook de ‘toppers’ afzakken. In dat geval is het beter om de harde werkers alleen te laten werken en niet met hun vrienden. 

Productiviteit versus flexibiliteit
Een gemiddelde werknemer is tien procent productiever als hij samenwerkt met een vriend die bekwamer is dan hijzelf. Daarentegen zijn de bekwame werknemers tien procent minder productief als ze samenwerken met hun langzamer vrienden.
De onderzoekers denken dat dit effect te wijten is aan de wens van vrienden om te kletsen tijdens het werk. In het voorbeeld van de fruitplukkers (waarop dit onderzoek gebaseerd is), kan dat niet als de een sneller is dan de ander. In andere gevallen remt de behoefte aan sociaal contact het werktempo juist.
Al met al zou de productiviteit een klein beetje verbeteren als men vrienden altijd samen liet werken. Daar staat echter tegenover dat de flexibiliteit afneemt als er rekening moet worden gehouden met elkaars werktijden.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Contacten onderhouden belangrijkste functie van netwerksite
 Nederlanders willen hun vrienden niet over de werkvloer
 Uw collega maakt fouten. Wat nu?
 Werkend Nederland houdt voorkeur voor persoonlijk contact
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10