zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse banken lopen risico’s in Centraal- en Oost-Europa

2 maart 2010 - In Centraal- en Oost-Europa zijn teveel consumptieve kredieten verstrekt, zo blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants en de EFMA. Consumenten daar willen hun levensstandaard aanpassen aan West-Europa en sluiten hiervoor lening op lening af. Door de economische crisis komen ze nu in de problemen met het aflossen.

Onder andere Nederlandse banken hebben veel leningen uitstaan in Centraal –en Oost-Europa en lopen hiermee dus een groot risico, aldus het strategisch adviesbureau. 



Sterke groei
Tussen 2005 en 2008 was er nog sprake van sterke groei in het jaarlijkse volume van consumptieve kredieten. In Roemenie en Rusland was de groei maar liefst meer dan 50 procent en in landen zoals Tsjechië en Hongarije gemiddeld vijftien procent tot 30 procent per jaar. "Vooralsnog is de gold rush over," zegt Hendrik Bremer, partner Financial Services bij Roland Berger Wenen. De groei in het niveau van het consumptieve krediet is sterk gedaald, terwijl de wanbetalinggraad al in de dubbele cijfers oploopt. Specialistische kredietverstrekkers moeten daarom hun aanwezigheid en de rol in de regio heroverwegen. 

Stilte voor de storm
Hendrik Bremer: "We hebben te maken met een stilte voor de storm. Banken laten hun klanten toe dat ze de betalingstermijnen verschuiven. Sommige klanten sluiten nieuwe leningen af om oude leningen af te lossen. Bovendien wordt er ook meer gebruik gemaakt van credit card limieten, waardoor het probleem simpelweg verschoven wordt." Volgens Tijo Collot d’Escury, managing partner bij Roland Berger Nederland, zijn persoonlijke schulden steeds meer in opkomst. "Het zit er dik in dat dit jaar meer bedrijven in de problemen komen en de werkloosheidscijfers verder stijgen. Door het verlies van banken, betekent dit dat meer en meer mensen waarschijnlijk problemen krijgen met het terugbetalen van hun schulden." 

Meer wanbetalers

De wanbetalingsgraad verschilt sterk per land, maar Bremer denkt dat het gemiddelde in 2010 voor de onderzochte landen naar meer dan vijftien procent zal stijgen. "De kredietverstrekkers hebben in 2009 weten te overleven, maar 2010 wordt pas een echte uitdaging." Hij verwacht niet dat consumentenleningen in Centraal- en Oost-Europa boven de groei van het Bruto Binnenlands Product zullen stijgen. "In ieder geval niet voor 2011," aldus Bremer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onvoldoende inzicht van banken belemmert groei MKB
 Nederlandse bedrijven zwaar getroffen door crisis
 Van der Hoeven helpt MKB-ers bij kredietaanvraag
 Banken zeer voorzichtig met kredietverlening
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10