zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het mes gaat in Research & Development

25 februari 2010 - Door de gevolgen van de crisis gaat het mes in Research&Development (R&D), terwijl juist daar de kansen liggen voor herstel, waarschuwt Roland Berger Strategy Consultants in het rapport 'Think:Act – Intelligence instead of fear, innovation in times of crisis'. Het adviesbureau heeft een aantal factoren geïdentificeerd voor succesvol R&D-management in het huidige klimaat.

"Het komt er nu op aan welke CEO’s de berekende risico’s durven te nemen die noodzakelijk zijn," aldus Benno van Dongen, partner bij Roland Berger Nederland.


Ten tijde van crises hebben bedrijven de neiging innovatie en R&D ‘on hold’ te zetten. Dit zou volgens Roland Berger echter juist de periode moeten zijn dat bedrijven zich voorbereiden op het herstel van de economie en investeren in R&D. Immers: waar een flop in productontwikkeling in een gezonde economie tot geen problemen hoeft te leiden, kan dit tijdens een crisis het einde van een bedrijf betekenen. "Het is nu dus belangrijker dan ooit te weten wat de veelbelovende R&D-investeringen zijn en welke niet. Bedrijven moeten nu vooral niet bang zijn risico’s te nemen," aldus Van Dongen. 

Ga direct terug naar start
"Bedrijven kunnen lange termijn succes veiligstellen door nieuwe prioriteiten te stellen in hun innovatieproces," aldus Van Dongen. "Om nieuwe prioriteiten te stellen moeten bedrijven terug naar de basis: wie zijn onze klanten, wat willen ze, voldoet ons productenassortiment aan de verwachtingen van de klanten in de toekomst?" Roland Berger raadt bedrijven dan ook aan innovaties meer klantgericht te maken. "Verbeter alleen de punten waar de klant ook daadwerkelijk voor wil betalen, zonder allerlei nutteloze extra’s." 

Angst

Daarnaast adviseert het bureau R&D-kosten te reduceren door zowel intern als extern zoveel mogelijk samen te werken. Van Dongen: "Hierin kunnen we veel leren van de automotive en mechanische industrie die dit al langere tijd doen." Continue uitwisseling van informatie garandeert een naadloze samenwerking tussen leveranciers, dochterondernemingen en het hoofdkantoor. Zo weten alle partijen hoe ze de interne en externe kennis en expertise kunnen inzetten. "Bedrijven zijn vaak bang informatie te delen, terwijl dit ze juist ten tijde van een economische crisis kan redden." 

Blik buiten de gebaande paden

Naast kostenreductie kan een blik buiten de gebaande paden nieuwe opties voor innovatiestrategie aan het licht brengen. CEO’s moeten bredere benchmark studies opzetten die meer sectoren en industrieën omvatten. Dit geeft deelnemers in een ontwikkelingsproject de kans te netwerken en externe onderzoeksinstituten, leveranciers en zelfs concurrenten te betrekken in een dialoog. 

CEO is aan zet

Het is de taak van de CEO om deze veranderingen door te zetten en een manager aan te stellen die de operationele veranderingen kan doorzetten, ook onder moeilijke omstandigheden. Van Dongen: "De sleutel om competitief en innovatief te blijven, is het formuleren van een duidelijke visie, het nemen van berekende risico’s en bereid zijn kritische vragen te stellen en te beantwoorden. Op deze manier kunnen bedrijven duurzame en veelbelovende innovaties bewerkstelligen in iedere economische situatie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips om te succesvol te innoveren
 Innovatieve denkers bundelen krachten
 Sociaal innovatieve bedrijven hebben minder last van de crisis
 Flexibiliteit en innovatie essentieel om uit recessiedal te klimmen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10