zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Innovatieve denkers bundelen krachten

2 november 2009 - Vooraanstaande economen en beleidsmakers, waaronder Nobelprijswinnaars George Akerlof, Sir James Mirrlees, A. Michael Spence en Joseph Stiglitz bundelen hun krachten om richting te geven aan nieuwe denkwijzen en om de uitdagingen van de wereld tijdens economische crisis het hoofd te bieden.

In reactie op de uitdagingen op het gebied van beleidsvorming die worden geboden door de economische crisis, en de noodzaak tot het ontwikkelen van een nieuwe benadering van economische theorie, heeft een groep topacademici, beleidsmakers en vooraanstaande personen uit de particuliere sector vandaag de oprichting bekendgemaakt van het Institute for New Economic Thinking (INET). 



Adviesraad
Tot de leden van de adviesraad achter de oprichting van INET behoren Nobelprijswinnaars George Akerlof, Sir James Mirrlees, A. Michael Spence en Joseph E. Stiglitz, Willem Buiter, Markus K. Brunnermeier, Robert Dugger, Duncan Foley, Thomas Ferguson, Roman Frydman, Ian Goldin, Charles Goodhart, Anatole Kaletsky, John Kay, Axel Leijonhufvud, Perry Mehrling, Y.V. Reddy, Ken Rogoff, Jeffrey Sachs, John Shattuck, William R. White en Yu Yongding.  Het instituut wordt mede mogelijk gemaakt door een toezegging van vijf miljoen per jaar voor tien jaar van George Soros, voorzitter van het Open Society Institute, die reeds lange tijd kritiek uit op de klassieke economische theorie. Soros zal de inspan ningen ondersteunen door middel van de Central European University (CEU). 

Bezigheden
Het instituut zal onderzoekstoelagen verstrekken, symposia organiseren en een tijdschrift oprichten. De eerste conferentie zal plaatsvinden in King'sCollege, Cambridge op 9-11 april. Onderzoekers zullen zich buigen over de implicaties van de financiële crisis voor het regulatieve beleid. De eerste onderzoekstoelagen zullen voor het einde van het jaar worden toegekend aan topgeleerden die zijn verbonden aan vooraanstaande universiteiten van over de hele wereld. Executive Director van INET is Robert Johnson, een econoom met een lange staat van dienst in de overheids-, academische en particuliere sector. 

Essay
In een essay gewijd aan de oprichting van INET merkt Professor Stiglitz op: "De financiële crisis heeft de economische beroepsgroep sterk aan het denken gezet, aangezien deze vele gevestigde ideeën aan het wankelen heeft gebracht. Als wetenschap wordt geëvalueerd op grond van het vermogen ervan om de toekomst te voorspellen, zou het onvermogen van een groot deel van de economische beroepsgroep om deze crisis te voorzien grote zorgen moeten baren." 

Nieuw model
Tijdens een toespraak aan de CEU in Boedapest, die een rol zal spelen bij de financiering van INET en de spil zal vormen van het INET-netwerk, zei Soros: "Het volledige bouwwerk van de mondiale financiële markten is gevestigd op de foutieve aanname dat markten zichzelf kunnen reguleren. We zullen een nieuw model moeten ontwerpen en het geheel weer van onderaf moeten opbouwen. Ik heb besloten INET te ondersteunen om dit proces te bevorderen. Ik hoop dat anderen zich hierbij zullen aansluiten." Aangezien hij zowel INET-weldoener als voorstander is van een bepaalde theorie, Reflexivity, zal Soros zich niet bemoeien met het toekennen van de toelagen: "Hoewel ik hoop dat Reflexivity een van de beginselen zal zijn die worden onderzocht, ben ik me ervan bewust dat er vele alternatieven voor de gangbare dogma's zijn die moeten worden onderzocht," aldus Soros.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzame energie meer gebaat bij verplichtingen dan bij subsidies
 Ondernemingen niet klaar voor klimaatverandering
 Bonusbeleid zal nooit meer hetzelfde zijn
 Financieel management moet op de schop
 Financiële functie moet op de schop
 
 
reacties
 
Robert H.M.  |   | 
3-11-2009
 | 
09:46 uur
Een boeiend artikel en schitterend initiatief! Hoewel George Soros zelf ook op riante wijze de vruchten heeft geplukt van ons hedendaags systeem, is dit een verrassende innovatie.

Hij bewijst hiermee opnieuw zijn toegevoegde waarde als 'eigentijdse Robin Hood'. Meer dan ooit is er behoefte aan toekomstgericht fundament. Laten wij bovenal geloven en hopen doordachte ontwikkeling daarvan vooralsnog mogelijk is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10