zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mkb: regelzucht belemmert groei

15 februari 2010 - Nederlandse bedrijven wijzen regelzucht (23 procent) aan als voornaamste groeibelemmerende factor voor het mkb in 2010. Dat blijkt uit het jongste International Business Report (IBR) van Grant Thornton. Vorig jaar nog stond de zorg over het tekort aan geschoold personeel nummer één met 40 procent. Deze factor daalde met 22 procentpunten naar de derde plaats (achttien procent).

Nederlandse mkb'ers geven orderschaarste een tweede plaats (twintig procent), net als in 2009. Europa lijkt ook last te ervaren van regelzucht (34 procent), maar beschouwt orderschaarste als een groter probleem (41 procent). Andere groeibelemmerende factoren die zijn voorgelegd aan mkb'ers betreffen financieringskosten, werkkapitaalkrapte en gebrek aan lange termijn financiering. 



Orderschaarste
Europa ligt met haar 41 procent in lijn met het wereldgemiddelde: mondiaal wijst 39 procent orderschaarste aan als groeibelemmerende factor. Regelzucht neemt een overtuigende tweede plaats in met 32 procent (net als in 2009). Buurlanden België en Duitsland volgen deze rangorde: orderschaarste gevolgd door regelzucht. Personeelskrapte neemt bij beide buren net als in Nederland een derde plaats in. De andere voorgelegde factoren in het onderzoek volgen op grote afstand. 

Paarse krokodil
"Ondanks alle inspanningen om regeldruk terug te dringen in ons land, wordt het kennelijk in de praktijk nog niet zo beleefd bij het midden- en kleinbedrijf," stelt Frank Ponsioen, business leader mkb bij Grant Thornton."Verder is het opmerkelijk om te constateren dat een krappe orderportefeuille zelfs als relatief minder belemmerend wordt ervaren. De vele regels en verboden belemmeren concurrentie, innovatie en flexibel gebruik van werknemers. Het huidige proces van deregulering lijkt soms juist meer regels te creëren en drempels op te werpen. Duidelijk is dat het terugdringen van regeldruk hoog op de politieke agenda moet blijven staan. Regeldruk wordt tenslotte gezien als één van de oorzaken van de kloof tussen samenleving en overheid. Interessant is om te zien dat vanuit Brussel onlangs een vergaande dienstenrichtlijn is ingesteld die de spreekwoordelijke paarse krokodil moet aanpakken. Bedrijven hoeven dan nog maar bij één loket aan te kloppen." 

Twijfel over financiering

Wereldwijd groeit het vertrouwen van mkb'ers dat de toegang tot krediet makkelijker wordt in 2010. Volgens het IBR denkt 35 procent van de bedrijven dat de financieringsmogelijkheden dit jaar beter of aanzienlijk beter zullen zijn, waar dit percentage een jaar geleden slechts veertien procent bedroeg. Daar staat wel tegenover dat 32 procent geen verandering op dat gebied verwacht. De EU is relatief negatiever, 34 procent verwacht een afname van de mogelijkheden. Bij Nederlandse ondernemers denkt 41 procent dat de toegang tot financiering minder of aanzienlijk minder zal zijn. Samen met buurlanden Duitsland (64 procent) en België (42 procent), de stroef draaiende economieën van Griekenland (40 procent) en Japan (47 procent), behoort Nederland tot de vijf somberst gestemde economieën. 

Opkomende trend: leasen

Uit het onderzoek van Grant Thornton blijkt dat wereldwijd 69 procent de steun van de financieringspartners als 'goed' of 'zeer goed' beoordeelt. Dit is onveranderd gebleven ten opzichte van 2009. Bij Nederlandse ondernemers is dat percentage 51 procent. Noord-Amerika is de meest optimistische handelszone met 73 procent. Kijkend naar externe financieringsbronnen voor het mkb lijkt leasen een opkomende trend in Nederland met zes procent in de plus. Dit percentage is de uitkomst van de balans tussen bedrijven die een toename verwachten en bedrijven die een afname verwachten. Subsidies staan bij het Nederlandse mkb eveneens in de plus (drie procent). Wereldwijd worden subsidies zelfs als populairste trend aangemerkt: deze financieringsbron staat vijf procent in de plus.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote bedrijven gaan gebukt onder financiële regelzucht
 Belastingdienst maakt het dga’s makkelijker
 Administratieve lasten blijven MKB'er tergen
 Minder maatschappelijke regelgeving begint bij topmanager
 Omslachtige Amerikaanse boekhoudregels kosten bedrijfsleven tijd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10