zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO: crisis voorbij, terug naar hoe het was

2 februari 2010 - CEO’s wereldwijd zijn ervan overtuigd dat de recessie door zijn diepste dal is en dat hun eigen  onderneming en personeelsbestand weer zullen groeien dit jaar. Hoewel er zeker wel een aantal lessen getrokken zijn uit de recessie, is het over het algemeen echter weer ‘business as usual’.

Ook dit komt naar voren uit de dertiende Global CEO Survey van PricewaterhouseCoopers, zo weet Management Issues. 63procent van de topmanagers denkt dat het economische herstel in 2010 intreedt en een derde denkt weer meer omzet te gaan behalen het komende jaar. Zes van de tien van de 1.198 ondervraagde CEO’s denkt echter dat het herstel pas in de tweede helft van dit jaar intreedt en tweederde is nog steeds bang voor een langdurige, aanhoudende recessie. Arbeidsmarkt
Hetzelfde voorzichtige optimisme zien we terug in de arbeidsmarktverwachtingen voor 2010. 40 procent verwacht meer mensen aan te gaan nemen, maar een kwart is nog steeds van plan mensen te ontslaan.
De CEO’s in Brazilië, Azië, Canada en Australië zijn het meest optimistisch op dit front, die in Europa het minst. 

Lessen
De onderzoekers keken ook welke lessen de CEO’s eventueel geleerd hebben de afgelopen twee jaar. Het mag niet verwonderlijk heten dat risico topprioriteit heeft gekregen. Veel CEO’s zien inmiddels onder ogen dat ze de risico’s beter in kaart moeten brengen en beter moeten gaan plannen. Dit wil niet zeggen dat de topmanagers risico’s nu  gaan mijden, maar wel dat ze beter gaan kijken naar alternatieven en slagingskansen. Verder lijkt het door te dringen dat te drastische kostenbesparingen averechts werken. 

Overregulatie
Een meerderheid van de CEO’s – vooral die in de bankwereld – zijn nu van mening dat het bedrijfsleven en de overheid effectief samen kunnen werken om de risico’s te beperken (logisch ook na de miljarden die ze van de belastingbetaler hebben ontvangen…). Regulering door de overheid blijkt echter een ander verhaal. Overregulatie kwam zelfs naar voren als de op een na grootste bedreiging voor de groei. CEO’s maken zich bovendien steeds meer zorgen over protectionisme. 

Ontkenning
Als het aankomt op het herstellen van het vertrouwen, lijken de meeste CEO’s in de ontkenningsfase te zitten. Een groot aantal CEO’s denkt niet dat het vertrouwen in hun branche significant gedaald is. In de meeste branches is dit inderdaad niet het geval, maar wat wel opvallend is, is dat slechts 60 procent van de bankmanagers denkt dat het vertrouwen in hun sector gedaald is. Rijst de vraag: waar hebben zij gezeten de afgelopen twee jaar? 

Reputatieschade
Nog een verbazingwekkende conclusie uit het onderzoek is dat veel CEO’s niet in de gaten lijken te hebben hoe schadelijk hun beloningsstrategie was voor hun reputatie. Minder dan een derde van de CEO’s die erkent dat het vertrouwen van het publiek afgenomen is, neemt maatregelen op dat gebied. Zodra hun eigen beloningen in het geding komen, is het nu dus alweer ‘business as usual’, ongeacht de consequenties.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Bonussen moeten ingeperkt en verduurzaamd'
 Crisis vraagt om andere leider, maar investeringen blijven uit
 Amerikaanse banken strooien nu alweer met bonussen
 De crisis en de rol van de business school daarin
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10