zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven wil over op Persoonsgebonden Mobiliteitsbudget

27 januari 2010 - Om beter het hoofd te bieden aan de veranderende mobiliteitswensen van de medewerkers, maar ook om meer grip te krijgen op de algehele vervoerskosten, wil ruim 80 procent van de Nederlandse bedrijven in de toekomst overschakelen op Persoonsgebonden Mobiliteitsbudgetten, ook wel maatwerkmobiliteit genoemd.

Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het onlangs door Fleet Support uitgevoerde Nationaal Mobiliteitsonderzoek. Een groot aantal in Nederland gevestigde bedrijven (ruim 80 procent van de bedrijven met een personeelsomvang vanaf 250 werknemers) nam hieraan deel. Aanleiding voor het onderzoek was de veranderende vraag naar werknemersvervoer. Uit eerder onderzoek is namelijk al komen vast te staan dat veel medewerkers - naast de leaseauto - willen kunnen kiezen uit alternatieve vervoersmogelijkheden. Van werkgeverszijde is de wens geuit om tijd en geld te besparen door medewerkers ‘slimmer’ te laten reizen. 



Speerpunt

Het jongste Nationaal Mobiliteitsonderzoek toont aan dat werkgevers willen inzetten op Persoonsgebonden Mobiliteitsbudgetten; 82,4 procent van de deelnemende bedrijven geeft aan dit als een van de speerpunten voor mobiliteit in de toekomst te zien. Reiskosten zullen weliswaar blijvend gefaciliteerd worden, maar de vaste leaseauto zal daarin steeds vaker worden vervangen door een budget per medewerker. Dit budget kan geheel naar eigen inzicht van de medewerker worden aangewend. Is dat voor een leaseauto? Prima. Wil de medewerker echter vandaag met de trein, morgen per fiets en overmorgen met de privéauto reizen: ook mogelijk. Maatwerk in mobiliteit dus. De medewerker heeft middels een Persoonsgebonden Mobiliteitsbudget zijn/haar eigen ‘potje met geld’ en koopt zelf het vervoer in. Over- en onderschrijdingen worden eenvoudig met het salaris verrekend. 

Meerdere redenen

Werkgevers hebben meerdere redenen voor deze aanpak, zo geven zij nu in het Nationaal Mobiliteitsonderzoek aan. Kostenreductie en medewerkertevredenheid zijn de voornaamste. Daarnaast willen werkgevers minder lange termijn verplichtingen, minder kostenfluctuaties (denk aan de sterk wisselende brandstofprijzen) en meer aandacht voor MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Ook toekomstige maatregelen - zoals het rekeningrijden, de aanstaande IFRSregelwijzigingen, de wijzigingen in loonbelasting en het wegvallen van de milieulabels - spelen een grote rol. Daarbij sluit het Persoonsgebonden Mobiliteitsbudget goed aan op de maatschappelijke tendens naar meer persoonlijke verantwoordelijkheid van de werknemer. Volgens het onderzoek zouden veel werknemers liever vandaag dan morgen met deze aanpak beginnen. Werkgevers geven aan dat zij wel de vinger aan de pols willen houden, door middel van registreren en monitoren van de kostenontwikkelingen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verzet tegen kilometerheffing groeit
 Vijf tips tegen fileleed
 Trein van de zaak populair
 Resultaatgericht werken moet file bestrijden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10