zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rabobank blijft favoriete werkgever van Nederland

22 januari 2010 - Rabobank is nog altijd de werkgever waar de Nederlandse beroepsbevolking het liefst zou willen werken. De bank vergrootte zelfs haar voorsprong op de concurrenten. Shell steeg, ten koste van Philips, door naar de tweede plaats. Snelle stijgers in de top 50 zijn Siemens, Hema en Coca Cola.

Een en ander blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van Intelligence Group. Intelligence Group vroeg in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) 2009 aan ruim 15.000 personen waar zij het liefst zouden willen werken. Net zoals in 2008 kwam Rabobank uit de bus als meest favoriete werkgever. Shell is de nummer twee, Philips daalde een plaats en staat nu op de plaats drie. De top van de ranglijst is verder vrij stabiel. Alleen de Nederlandse Spoorwegen moesten twee plaatsen inleveren. Hierdoor zijn Het Rijk en Defensie beiden één plaats gestegen. De daling van de NS kan mogelijk ten dele worden toegeschreven aan een reeks incidenten in het openbaar vervoer. Ook de populariteit van vervoersbedrijven Connexxion en RET lijkt hierdoor te zijn beïnvloed. Beiden daalden stevig.



Top tien
Meest favoriete werkgevers 2009
1 Rabobank
2 Shell
3 Philips
4 Politie
5 KLM
6 ING
7 Het Rijk
8 Defensie
9 Nederlandse Spoorwegen
10 Unilever
(de volledige top 50 is te vinden op intelligence-group.nl)

Stijgers en dalers
In de tweede helft van de top 50 hebben de grootste veranderingen plaatsgevonden. De snelste stijgers zijn Siemens, Hema en Coca Cola. Alle drie stegen zij van een positie buiten de top 100 naar een plaats bij de 50 populairste werkgevers. Verder is te zien dat Essent en IBM grote sprongen voorwaarts hebben gemaakt. Heineken, TNO en UMC Groningen behoren tot de snelste dalers binnen de top 50. 

Nieuwkomers
Nieuwkomers in de top 50 zijn, buiten de reeds genoemde werkgevers, onder andere het UWV, de Koninklijke Landmacht en Gemeente Rotterdam. Het UWV heeft het afgelopen jaar ogenschijnlijk vooral aan haar positie gewerkt door veel in het nieuws te zijn. De Koninklijke Landmacht wordt in recessietijd altijd populairder en heeft een enorme toename aan sollicitaties meegemaakt. De beroepsbevolking lijkt sowieso wat meer de voorkeur te geven aan de relatief stabiele overheidsinstellingen en andere non-profit organisaties. Maar liefst zeven nieuwkomers in de top 50 hebben een non-profit karakter. 

Financiële instellingen
Toch hebben niet alle non-profit sectoren zich in 2009 beter weten te profileren. Binnen de zorgsector verliezen vooral ziekenhuizen veel terrein. Tot de werkgevers die buiten de top 50 vielen behoren AMC, LUMC, UMC Utrecht en Erasmus MC. Daarentegen lijkt de financiële sector zich te hebben hersteld. Alleen Fortis maakt een flinke daling en zakte van plaats 22 naar plaats 115. ING behield haar zesde plaats, hoewel zij wel minder werd genoemd dan in 2008. ABN Amro steeg twee plaatsen en nadert nu weer de top tien.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoogopgeleide vrouwen kiezen voor Rabobank of non-profit sector
 Populariteit werkgevers wordt bepaald door imago
 Shell populairste werkgever onder hoger opgeleiden
 Nederlanders zijn gek op flexibel arbeidsvoorwaardenpakket
 
 
reacties
 
abdesamad chaoui  |   | 
27-06-2010
 | 
19:09 uur
Hallo aan het werk op het gebied van vaccins en Laredo aan het werk in Nederland, dank je

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10