zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om uw huwelijk met een workaholic te redden

7 januari 2010 - Huwelijken waarin een van de partners workaholic is, hebben twee keer zoveel kans om te eindigen in een scheiding. Dat stellen onderzoekers van de University of North Carolina op Forbes. Blijven de partners wel bij elkaar, dan kan de psychische druk verwoestend zijn. bij deze tien tips om een partner die ook getrouwd is met zijn/haar werk te overleven.

1. Hou op met helpen


Onbewust kunt u het gedrag van uw partner in stand houden. U gaat wat later eten, houdt uw kinderen wat langer op of stelt zelfs vakanties uit. Al deze dingen houden de verslaving echter alleen maar in stand. Doorbreek de cyclus door u aan een normaal schema te houden, waardoor de workaholic misschien na gaat denken over wat hij mist. 

2. Zoek een gemeenschappelijke hobby

Workaholics hebben vaak het gevoel dat ze altijd bezig moeten zijn. Kijk of u samen bezig kunt zijn, al is het maar samen wandelingen maken. 

3. Zeur niet

Niemand houdt van gezeur, helemaal niet met een beschuldigende ondertoon. Stel uw vragen om meer tijd samen door te brengen dus op een positieve manier. Formuleer wat het gedrag met u doet, denk aan: ‘ik voel me eenzaam’, of ‘ik vind het niet leuk als je zegt dat je op een bepaalde tijd thuis zult zijn en dan pas drie uur later op komt dagen, zonder iets te laten horen’. Zeg zeker geen dingen als ‘je houdt niet van ons’, of ‘je bent een egoïst’. 

4. Leer de baan van uw partner begrijpen

Het helpt als u begrijpt wat uw partner precies doet en waarom hij of zij daar zoveel voldoening uit haalt. Hoe meer u weet, hoe minder wrok u zult koesteren. Ook bent u op deze manier een beter klankbord (workaholics zouden ook hun best moeten doen te begrijpen wat hun partners leuk vinden trouwens, het moet wel van twee kanten komen). 

5. Maak kennis met de collega’s

U kunt zich moeilijk inleven in een workaholic als u niet weet met wie hij of zij elke dag werkt. Nodig de collega’s eens uit voor een etentje. Op die manier dicht u de kloof tussen werk en privé. 

6. Maak een plan (maar stel dat regelmatig bij)

Hoe betuttelend het ook lijkt, maak een planning waarin u vrije tijd en huishoudelijke taken opneemt, zowel op de korte als de lange termijn. Dit hoeft niet in steen gegrift te staan, dus houdt uw gum gereed voor het geval het leven onverwacht iets anders in petto heeft. 

7. Bepaal welke sociale uitjes prioriteit hebben

Nu moet u even heel hard zijn. U weet misschien wel twintig uitjes waar u graag met uw partner naar toe zou gaan, maar beslis welke het belangrijkst zijn en prober eerst die erdoor te krijgen. 

8. Zet die mobiel uit!

De mobiele telefoon en BlackBerry waren voor veel workaholics het laatste zetje. Vecht terug en plan geregeld periodes, bijvoorbeeld iedere vrijdagavond, waarin die apparaten uitgezet worden. 

9. Zet uzelf weer op nummer een

Hoezeer u ook gelijk hebt, u kunt mensen niet veranderen. U kunt alleen maar hopen dat de workaholic zelf inziet wat hij/zij aanricht met al dat werken en uit zichzelf een stapje terug doet. In de tussentijd moet u zichzelf beschermen en bedenken wat u gelukkig maakt, ook wanneer  uw partner er niet voor u is. 

10. Laatste optie: therapie

Als niets anders helpt, kunt u altijd nog overwegen in therapie te gaan. Een workaholic leidt net zo goed aan een verslaving als een alcoholist en ook bij deze verslaving is het van belang de kern van het probleem te achterhalen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Workaholic doet bedrijf geen goed
 Huwelijksperikelen leiden tot hoog ziekteverzuim
 Slechte werk-privé balans wijst op onderliggende ontevredenheid
 Blackberry wint van iPhone dankzij e-mailverslaving manager
 
 
reacties
 
Jacqelien  |   | 
7-01-2010
 | 
09:13 uur
Een heel leuke therapie is de relatietraining van Centrum Eikenhof in Bergen op Zoom. In vijf avonden leer je er inzicht te krijgen in jezelf en dit te communiceren aan je partner. Iedere dinsdagavond van maart.
Jacqelien
E.M.  |   | 
7-01-2010
 | 
11:00 uur
Grappige tips, komt me wel bekend voor. Ik ben getrouwd met een workaholic, maar ben twee jaar nadat hij startte met zijn eigen bedrijf ook een eigen bedrijf begonnen. Nu hebben we samen plezier, delen veel van onze zorgen, wisselen ervaringen uit en plannen doelbewust tijd samen met onze (grote) kinderen. Het is een druk leven, maar we hebben het erg leuk zo. Als het kan plannen we een namiddag vrij en verdwijnen lekker in de sauna. Kortom, gedeelde smart is halve smart

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10