zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkloosheid neemt verder toe

29 december 2009 - In de periode september-november 2009 waren gemiddeld 400.000 personen werkloos. Dit is 5,2 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 3,6 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal niet-werkende werkzoekenden tot 35 jaar sterk is toegenomen.

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode september-november 2009 uit op 412.000 personen, 9.000 meer dan het vorige kwartaal. In het afgelopen halfjaar steeg de werkloosheid met gemiddeld ongeveer 10.000 per maand. In de periode september-november was het aantal werklozen 121.000 hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. Onder mannen steeg het aantal werklozen met 70.000 tot 201.000. Bij de vrouwen was de toename in een jaar tijd 51.000. Daarmee kwam het aantal werkloze vrouwen uit op 200.000, vrijwel gelijk aan het aantal werkloze mannen. Het werkloosheidspercentage is bij vrouwen echter nog altijd hoger dan bij mannen. Sterkste groei werkzoekenden tot 35 jaar

Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) bij UWV WERKbedrijf nam in november 2009 toe met 7.000 tot 501.000. Vergeleken met een jaar geleden nam het aantal nww toe met 91.000. Dit is een toename van 22 procent. In alle leeftijdsgroepen was sprake van een toename. Bij de jongeren tot 25 jaar en de 25-35 jarigen was de toename met respectievelijk 58,7 procent en 45,8 procent het grootst. 

Aantal WW-uitkeringen stijgt verder
Eind november komt het aantal lopende WW-uitkeringen uit op 297.000, dat is 133.000 meer dan een jaar geleden. Een deel van de toename is toe te schrijven aan deeltijd-WW. In november kwamen er ruim 39.000 nieuwe WW-uitkeringen bij en werden er bijna 32.000 WW-uitkeringen beëindigd. Bijna de helft werd

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
  Drastische veranderingen noodzakelijk om jong talent niet mis te lopen
 Vijf manieren waarop digitalisering M&A transformeert
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Talent blijft onvindbaar
 Zeven tips om ook nu een baan te vinden
 Bedrijfsleven trekt miljoenen uit voor bestrijding jeugdwerkloosheid
 Man is eerder werkloos dan vrouw
 
 
reacties
 
Roland. Boukema  |   | 
29-12-2009
 | 
08:55 uur
Wat zeggen deze cijfers nu. Wat wil men nu eigenlijk voor effect hebben met het publiceren van deze cijfers. Ze zeggen zo weinig. Immers het enorme aantal zzp-ers dat geen opdracht heeft en geen ww heeft, zitten NIET in deze cijfers. Over het aantal zzp-ers in Nederland schijnen behoorlijke cijfers van bekend te zijn. Over het aantal daarvan dat geen opdracht heeft zijn er eigenlijk geen goede schattingen. Jammer dat die er niet zijn. Nu worden die WW-cijfers nietszeggend en mooi etalagemateriaal.
herman.vandenbossche@hotmail.com  |   | 
29-12-2009
 | 
11:26 uur
En toch blijft talent onvindbaar, is dit te verenigen met het steeds stijgende aantal werklozen?
Waarom kunnen bedrijven niet investeren in mensen die toch al een goede basis bezitten en deze te trainen voor deze openstaande functies, hier kan nog steeds contractueel bepaald worden dat deze mensen niet binnen x aantal jaren bij de concurrentie mogen gaan aankloppen en dit om de investering in mensen niet te zien overwaaien.
Er zijn genoeg mensen met de nodige capaciteiten, die openstaan voor bijkomende trainingen en ontplooiing en die niet liever vragen om weer aan het werk te kunnen.
Regering en bedrijven zet de hoofden bij elkaar en werk hier een plan rond, dit kan niet zo moeilijk zijn en enkel renderend op termijn!
Met vriendelijke groeten,
Herman
Ton  |   | 
29-12-2009
 | 
17:56 uur
@Herman.

Talent blijft onvindbaar. Dat kan dan enkel liggen aan de blinde zoeker.
Immers ik ken genoeg mensen die genoeg talent hebben en werkloos toekijken terwijl ze tot pakweg medio 2008 ervoor zorgden dat bedrijven succesvol waren en goede winsten konden maken.

Gelijk heb je als je zegt dat een verandering van branche praktisch onmogelijk is. Vraag maar eens of je in de zorg kunt werken of voor het leger. Nee dat kan niet, zelfs omscholing is niet mogelijk.

Wel kan een bedrijf nog steeds subsidie krijgen om werkgelegenheid naar het buitenland te verkassen.

Het geld dat Bos inmiddels terug heeft gekregen van de banken wordt simpelweg niet in de hulpbehoevende takken gestoken nu.

Daarbij hoop ik dat in 2010 de economie aantrekt want er ligt een tijdbom onder de samenleving. De vele werklozen zullen als zij geen werk vinden waarschijnlijk ergens in 2010 massaal in de bijstand komen. Heel simplisch genomen souppeert een werkloze zijn eigen geld op, ingelegd als premie, toen hij nog werkte. Iemand in de bijstand leeft op kosten van de gemeenschap. Dat kun je die bijstandsgerechtigde vaak niet aanrekenen maar wel de regering. Het resultaat is dat werkenden steeds meer belastingen moeten opbrengen voor de groep die in de bijstand zit.
Beter is het de economie te stimuleren en mensen een toekomst te bieden dan het veroorzaken van een enorme pool mensen die nauwelijks bijdraagt aan de samenleving economisch gezien dan. Heel onverantwoord regeringsbeleid en schandalig naar al die mensen die graag iets willen betekenen voor dit land en normaal, met werken een boterham verdienen. Schandalig ook omdat men bewust zo'n beleid er op na houdt in den Haag. Wat mij betreft mag deze regering,.... nou laat ik dat maar niet zeggen in deze tijd van vrede en gezelligheid.....;)
Corrie  |   | 
3-01-2010
 | 
12:35 uur
In deze WW cijfers zie ik niet terug het aantal werklozen die uit de WW vallen maar ook niet voor bijstand in aanmerking komen omdat ze gehuwd zijn en de partner werkt.
Is er al een onderzoek geweest voor deze schrijnende situaties? Want reken maar dat er in deze gezinnen op het randje van armoede wordt geleefd!
Helaas ben ik een ervaringsdeskundige.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Aangeklaagd door cliënt wegens een beroepsfout: wat nu?
Alles wat je als een zelfstandige ondernemer moet regelen
reacties
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
top10
Terugkeer naar kantoor zou geen stap terug moeten betekenen voor transformatie
Bedrijven in de vitale sector moeten mensen centraal stellen in hun beveiligingsstrategie
Global Wealth Report 2021 van Allianz: Sparen van thuis
Het werk van de toekomst: welke van deze vijf banen heb jij in 2030?
De uitdagingen van de nieuwe werkwereld
Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden
Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest
Drastische veranderingen noodzakelijk om jong talent niet mis te lopen
Oganisaties doen er twee werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren
meer top 10