zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven trekt miljoenen uit voor bestrijding jeugdwerkloosheid

5 augustus 2009 - Het bedrijfsleven trekt 110 miljoen euro uit voor de actieve bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Dat blijkt uit het plan van aanpak jeugdwerkloosheid van Colo, de samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs bedrijfsleven dat aan de ministeries van OCW en SZW is aangeboden.

Bovenop de 23 miljoen euro die het kabinet besteedt aan het stage- en leerbanenoffensief van de kenniscentra stellen de bedrijfstakken nog eens vier maal zoveel beschikbaar. Het meeste geld komt van de bouw en de metaal. De middelen komen uit de opleidings- en ontwikkelingsfondsen van de bedrijfstakorganisaties en stimuleren werkgevers om stages en leerbanen voor jongeren te behouden en jeugdwerkloosheid te bestrijden. De kenniscentra zijn in de meeste gevallen betrokken bij de uitvoering van de afspraken. 



Stageplekken in gevaar
Het plan van aanpak jeugdwerkloosheid van de kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven bevat maatregelen om te voorkomen dat jongeren in opleiding hun stage of leerbaan verliezen. In maart van dit jaar meldden de kenniscentra dat door de recessie 150.000 stageplekken gevaar lopen als er geen gerichte maatregelen worden genomen. Inmiddels heeft het kabinet met het actieplan jeugdwerkloosheid de gemeenten opgeroepen om met voorstellen te komen, In die voorstellen zal de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, UWV WERKbedrijf, scholen en kenniscentra tot succes moeten leiden. De kenniscentra zullen de werving van stages en leerbanen in de bedrijven voor hun rekening nemen en de voorlichting over kansrijke beroepen en beschikbare stages. De website Stagemarkt.nl waarin meer dan 400.000 stages en leerbanen bij meer dan 200.000 leerbedrijven voor het beroepsonderwijs zijn opgenomen zal daarbij een belangrijk wapen zijn. Leerlingen kunnen daarin de stage en leerbanen vinden die bij hen passen. 

Colo Barometer: nieuwe peiling

Vier keer per jaar monitoren de kenniscentra in de Colo Barometer de stand van zaken op de stage- en leerbanenmarkt. In oktober zal blijken hoeveel jongeren die met hun opleiding zijn gestart nog geen leerplaats hebben en in welke sectoren extra actie noodzakelijk is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis treft Europese jeugd extra hard
 Nieuwe generatie heeft optimale vrijheid nodig
 Recessie schreeuwt om betere stagebegeleiding
 Stagiair vervangt ontslagen medewerker
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10