zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Speelt u al in op de klimaatverandering?

14 december 2009 - Klimaatverandering heeft enorme consequenties voor het bedrijfsleven. De komende jaren zal de druk vanuit maatschappelijke, politieke en economische hoek alleen maar toenemen. De verandering van het klimaat zal ook bedrijven veranderen en vrijwel iedere organisatie beïnvloeden. Degenen die dat nu al onder ogen zien en erop inspelen komen straks als winnaars uit de bus.

Dat  schrijft Michael Yaziji op Management Issues. Als we nu geen actie ondernemen, zal de gemiddelde temperatuur op aarde tussen de vijf en zeven graden gestegen zijn tegen het einde van de eeuw, zo voorspellen wetenschappers. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de mensheid en dat besef dringt steeds dieper door. U kunt geen krant meer openslaan of er wordt melding gemaakt van de opwarming van de aarde en de catastrofale gevolgen daarvan. 



Drie trends
Dergelijke sociale thema’s veroveren altijd al snel een plek op de politieke agenda en die is momenteel dan ook aan hevige verandering onderhevig. Er zijn op dit moment drie belangrijke trends waarneembaar die erop wijzen dat klimaatverandering zal leiden tot een enorme politieke verandering: het verloren vertrouwen in het kapitalisme, het openstaan voor nieuwe ideeën, coalities en wetgeving en een steeds hardere roep om regulatie. 

Speel in op de veranderingen
Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor de manager? Ten eerste komen er grote veranderingen aan, met name met betrekking tot het prijskaartje dat aan CO2-uitstoot hangt. Deze veranderingen komen sneller dan de meesten denken en zullen grote invloed op de bedrijfsvoering hebben. Wie hier nu al over nagedacht heeft en maatregelen heeft genomen, zal daar zeker voor beloond worden met concurrentievoordeel. Managers zullen daarnaast hun CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart moeten brengen om de toekomstige kosten hiervan optimaal te kunnen bepalen. U kunt er veilig van uitgaan dat investeren in een lagere CO2-uitstoot u uiteindelijk geen windeieren zal leggen; die uitstoot zal namelijk steeds hoger belast worden. Tenslotte is het aan te raden om open te staan voor en te investeren in nieuwe, groene technologieën. De klimaatverandering zal uw bedrijf veranderen, dat is een feit. Wees er klaar voor.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bedrijven niet zo milieubewust
 Ondernemingen niet klaar voor klimaatverandering
 Klimaatverandering niet op directieagenda
 Europese manager gelooft dat aarde nog te redden is
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10