zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pensioneringsgolf staat hoog op de agenda van HR-manager

14 december 2009 - HR-leidinggevenden hebben drastische maatregelen genomen in een poging het hoofd boven water te houden, deels door tijdelijke contracten niet te verlengen en het aantal externen te verminderen. Ook zijn er veel ontslagen gevallen, soms tot wel 50 procent.

Dit komt voort uit de HR Leadership Survey van Harvey Nash Nederland die dit jaar voor de eerste keer is gehouden onder 150 HR-leidinggevenden in Nederland. Het onderzoek concentreerde op belangrijke onderwerpen als het effect van de recessie en het nieuwe werken. Harvey Nash Nederland signaleert dat de impact van de aanstaande pensioneringsgolf door de HR-leidinggevenden als een zeer belangrijk onderwerp wordt gezien. 



Effect van de recessie

Uit het onderzoek blijkt dat bij 41 procent van de organisaties het aantal medewerkers in het afgelopen jaar is afgenomen. Als belangrijkste kostenbesparende maatregelen worden het niet verlengen van tijdelijke contracten (54 procent) en een personeelsstop (53 procent) aangegeven. De hoge score bij ontslag (39 procent) geeft aan dat relatief veel organisaties echt krimpen. In de strijd tegen de kosten greep 23 procent van de organisaties naar het middel salarisbevriezing. De meeste organisaties sturen op een kleinere omvang en een hogere productiviteit. 

Het nieuwe werken

De respondenten werd gevraagd op wat voor manier hun organisatie rekening houdt met het nieuwe werken. Hieruit blijkt dat plannen waar veel organisaties mee bezig waren tijdelijk zijn stopgezet of vertraagd. Er is al veel operationeel (deeltijdwerk, flexibele werktijden en enigszins telewerken/thuiswerken), maar op deze terreinen wordt in de toekomst nog veel ontwikkeling verwacht. 

Demografie, flexibilisering en diversiteit

Tevens werd gevraagd naar de impact van de veranderende demografie, flexibilisering en diversiteit op de arbeidsmarkt. De impact van de aanstaande pensioneringsgolf wordt door 38 procent van de respondenten groot of zeer groot genoemd. Bij ruim 50 procent van de ondervraagde organisaties hebben de tijdelijke medewerkers impact. De gestage groei van het aantal tijdelijke arbeidscontracten van 400.000 naar 600.000 (bijna tien procent van de werkzame bevolking) in iets meer dan vier jaar geeft een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt aan. Bij diversiteit werd gekeken naar het werken met meerdere generaties en meerdere culturen. Bij 24 procent heeft het werken met meer generaties impact tot grote impact. Voor het eerst in de geschiedenis zijn vier verschillende generaties aan het werk, dit heeft invloed op organisaties. De werving en het binden van de groeiende groep van diverse arbeidskrachten brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Uit het onderzoek blijkt dat het werken met meerdere culturen gemiddeld minder impact heeft dan het werken met meerdere generaties. 

Generatieshift
Jan Leen ’t Jong, directeur van Harvey Nash Nederland licht de resultaten toe: "De uitkomsten uit de survey bevestigen onze ervaringen. Wij signaleren momenteel belangrijke trends zoals de aanstaande pensioneringsgolf en de generatieshift in combinatie met de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. De flexibele arbeidsmarkt is nu goed voor 22 procent van de beroepsbevolking en de trend is stijgende. Onderzoek toont aan dat de transactiekosten van de tijdelijke inzet van specialisten lager zijn dan die voor vast personeel. Dit maakt het voor organisaties interessant flex-specialisten in te huren. Juist in deze huidige markt maken tijdelijke contracten de organisatie flexibel, waardoor zij sneller kunnen reageren op ontwikkelingen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Werknemer moet zelf weten wanneer hij met pensioen gaat’
 Geeft u straks leiding aan een team chagrijnige 70-plussers?
 Bedrijfsleven negeert uitstroom babyboomers
 Babyboompensioen bedreigt concurrentiepositie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10