zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Babyboompensioen bedreigt concurrentiepositie

9 oktober 2008 - Nu er steeds minder banen zijn, lijkt het goed nieuws dat zo’n 77 miljoen babyboomers binnenkort met pensioen gaan. Managers zouden echter alles op alles moeten zetten om deze betrokken, ervaren groep aan boord te houden.

Ellie Hollander van het AARP, waarschuwde vorige maand dat maar weinig werkgevers zich realiseren wat de gevolgen zullen zijn als de babyboomers vertrekken – mét hun kennis en ervaring. Ze zouden er daarom serieus over na moeten denken hoe ze deze generatie aan boord kunnen houden, of tenminste hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze niet allemaal tegelijk met pensioen gaan. 



Verlies aan talent

De waarschuwing komt na onderzoek van Novations, waaruit naar voren kwam dat een meerderheid van de Noord Amerikaanse werkgevers zich helemaal geen zorgen lijken te maken over het verdwijnen van de babyboomers. Meer dan een derde verwacht geen ‘ongewoon groot verlies aan talent’. Slechts iets minder dan een vijfde verwacht dit wel. Achttien procent heeft geen plannen om dit op te vangen, hoewel iets meer dan een kwart wel van plan is actie te ondernemen om het verlies aan kennis en ervaring tegen te gaan. 

Kennisoverdracht

Eerder al concludeerde ook The Conference Board al dat Europese en Amerikaanse organisaties te maken krijgen met een enorm verlies aan kennis en ervaring als ze nu al geen stappen ondernemen om de kennisoverdracht tussen de generaties te bewerkstelligen. Charles Schwab & Co stelde al dat werkgevers moeten erkennen dat de perceptie van wat ‘oud’ is snel verandert, nu steeds meer mensen 90 of 100 worden. Het is echter niet zo dat werkgevers dan maar kunnen verwachten dat mensen tien jaar langer gaan werken. 

Advies

Het AARP adviseert organisaties hun demografische profiel eens onder de loep te nemen. Ook kunnen managers zich eens verdiepen in de lange termijn- en pensioenplannen van hun werknemers. Verder is het belangrijk zijn om flexibel te zijn over pensionering; door bijvoorbeeld ook aan ouderen ontwikkelkansen te blijven bieden en concurrerende pensioen- en ziektekostenregelingen te bieden en simpelweg een aantrekkelijke werkomgeving te bieden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoog salaris prijst babyboomer uit de markt
 Generatie X kan misschien wel nooit met pensioen
 Management belandt in vacuüm
 Gefaseerde pensionering houdt personeel langer aan boord
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
9-10-2008
 | 
09:17 uur
Je kan artikelen schrijven wat je wilt, je kan werkgroepen als de Taskforce GrijsWerkt of Seniorpower vanuit de overheid starten, waarin al deze problemen worden benoemd en zelfs de oplossingen worden gegeven.
Helaas blijven verenigingen als het VNO/NCW als logge ossen gewoon hun weg gaan. Ontslagverbeteringen (vanuit de werkgeverskant) zijn veel belangrijker dan het genoemde probleem. Ouderen kosten geld en daar willen we wat aan doen. Trucs als demotivatie enz. leveren op kort termijn geld op.
Dat vinden we belangrijk en daar blijven we onze aandacht op richten.
Dat er een kleine 45 % van onze werknemers er binnen 3 à 4 jaar uit de bedrijven vertrekken, dat is nog een ver van mijn bed show.
Dus de waarschuwing is niet terecht?
Dat deze terecht is kan met een voorbeeld gestaafd worden.
In 1996 werd bij een heel grote raffinaderij besloten om 40% reductie in het personeel te realiseren en ook kregen ze nog de kans om 65 oudere zeer ervaren mensen via de toen nog bestaande RWW te “lozen”.
Het was ook niet nodig om gedurende minstens een jaar de opvolgers van deze mensen in het vakgebied de kennis over te dragen.
In 2000 kwam er een groot onderhoud van de fabrieken.
Ja en toen bleek ineens dat de groep mensen die dit al jaren begeleiden er niet meer waren en de opvolgers wel theoretische kennis hadden, maar geen enkele praktij ervaring hadden om dit te kunnen leiden.
En dan zie je ineens al die “afgedankte” oud werknemers via contractors, weer op hun plek zitten, nu niet betaald door hun oude werkgever, maar extra betaald die werkgever.
Op dit moment lopen gepensioneerde oud werknemers als operator, binnen gehaald via uitzendbureaus , weer op hun oude stekkie op het bedrijf.
Voordeel van dit systeem, de oud werknemer krijgt en pensioen en wederom het salaris via het uitzendbureau betaald.
Wanneer dit de insteek van het VNO/NCW is, dan zijn de werknemers hier heel blij mee.

Kortom een goede werkgever heeft dit allang in de gaten, maar ik ben zo langzamerhand bang dat we dit soort ondernemers niet meer in Nederland hebben, we zitten opgescheept met zakkenvullende managers, die maar een belang hebben… ja eigen belang dus!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10