zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Decemberbonus is dit jaar niet voor iedereen weggelegd

10 december 2009 - Als gevolg van de kredietcrisis worden er dit jaar ongeveer vijftien procent minder eindejaarsbonussen uitgekeerd dan in 2008. Een derde van de Nederlanders met een baan verwacht dit jaar geen bonus te krijgen, en zo'n twintig procent houdt een slag om de arm. Dat blijkt uit het BCC December Bonus onderzoek 2009.


Degene die wel op een prestatiebeloning of gratificatie rekenen verwachten een bonus van circa acht procent van hun loon. Dat de uitkering van een eindejaarsbonus voor velen een bindmiddel is blijkt uit het feit dat het niet ontvangen van een bonus zeventien procent van de werknemers, vooral in de leeftijd tussen de 25-45 jaar, er niet van weerhoudt naar een ander baan uit te kijken. Ruim een derde van die groep heeft nu al de eerste stappen gezet. In bonus, of niet
Het uitkeren van bonussen staat sinds het uitbreken van de kredietcrisis zwaar ter discussie en raakt zowel hogere managementlagen als organisaties in de breedte. Recente publicaties en onderzoeksrapporten signaleren op dit moment tevens de tendens dat werkgevers in toenemende mate af willen van de ingesleten vanzelfsprekendheid dat dertiende en zelfs veertiende maand gratificaties meer en meer gezien worden als vast bestanddeel van het loon. 

Crisis
In het BCC December Bonus onderzoek 2009 laat bijna de helft van de respondenten die geen bonus krijgt, weten dat er binnen hun bedrijf nooit aan eindejaarsbonussen wordt gedaan. De anderen wijzen de crisis (bedrijf heeft het zwaar, targets worden niet gehaald, omzet is te laag) als belangrijkste reden aan voor het niet ontvangen van een bonus of kunnen geen verklaring geven. Een klein deel (zeventien procent) van de respondenten die geen bonus ontvangt, krijgt iets ter compensatie. In de meeste gevallen een kerstpakket en incidenteel een loonsverhoging.
Bijna driekwart van alle ondervraagden ontving in de laatste vijf jaar een eindejaarsbonus. Bijna een vijfde van de respondenten die dit jaar geen bonus krijgt, ontving in het recente verleden wel regelmatig of zelfs altijd een bonus. 

Blijven of vertrekken

Voor zeventien procent van de ondervraagden is het niet meer ontvangen van een eindejaarsbonus een reden om naar een andere baan uit te kijken. Ruim een derde van deze groep heeft inmiddels de eerste stappen al gezet. Werknemers die dit jaar wel een bonus verwachten en 'jongere' respondenten van 25 tot en met 45 jaar, geven bij het wegvallen van de bonus significant vaker te overwegen om van baan te veranderen. Onderzoeker Robert Goos van Goos Marketing Research zegt: "Ik durf te concluderen uit het onderzoek dat bij het wegvallen van een eindejaarsbonus de arbeidsvoorwaarden als een stuk minder interessant worden ervaren. Voor sommigen zelfs zoveel minder dat zij overwegen om van werkgever te veranderen. Een ruime meerderheid van deze laatste groep - en dat verrast mij enorm - is niet bang om zelfs in deze crisistijd van baan te veranderen." 

Waardering 
 
BCC gaf Goos Marketing Research opdracht de eindejaarsbonus en dertiende maand in 2009 nader te onderzoeken omdat ervaring leert dat de eindejaarsuitkeringen een forse impuls geven aan consumentenbestedingen in de maand december. Aan het onderzoek  namen 269 mannen en 238 vrouwen deel. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 44 jaar.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Bumperkleven en smartphone grootste ergernis in het verkeer
 Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liever kerstbonus dan kerstpakket
 Individuele bonus belangrijker dan gezamenlijke winstdeling
 Acht manieren om de mensen te behouden die er toe doen
 Meer betrokkenheid met minder budget
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
10-12-2009
 | 
11:11 uur
De bonus wordt steeds meer als iets vanzelfsprekends gezien en vast onderdeel van het salaris. Dit, terwijl de bonus ooit toch echt voor bepaalde prestaties was bedacht. Dit is zover doorgeslagen door het materialistische gedachtegoed, dat men er nu mogelijk voor op de loop gaat als deze niet of te laag wordt uitgekeerd.
Misschien moet weer een leuke, interessante en insprirende baan met een bijbehorende salaris het uitgangspunt zijn. En voor specifieke prestaties is dan de bonus een leuke extra. Ik vind daar nauwelijks nog wat van terug als ik met mensen over hun bonussen spreek. Jammer, ik vind het geen goede ontwikkeling.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Zo maak je een indrukwekkende online bedrijfspresentatie
reacties
Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek (1) 
Bouw-cao zet aan tot fraude (1) 
Topmanagers vergaderen 100 procent van hun tijd (1) 
Manager moet werknemer los kunnen laten (4) 
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient
De favoriete vakgebieden van oud-horecapersoneel
Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
Jongere vindt werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van medewerkers
DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer
Door pandemie meer behoefte aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen
Medewerker overschat zichzelf in het herkennen van cyberincidenten
meer top 10