zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders minder enthousiast over vrijwilligerswerk

25 november 2009 - Nederlanders blijken zeer verdeeld over vrijwilligerswerk. 53 procent van de Nederlandse respondenten zegt hier geen tijd voor of interesse in te hebben. Dit in tegenstelling tot de rest van Europa: gemiddeld gaf 59 procent van de Europese respondenten aan wel vrijwilligerswerk te doen. Uit overtuiging, vanwege het beleid van de werkgever of om werkervaring op te doen.

Dit blijkt uit een internationale poll van Monster onder 5.632 Europeanen. 34 procent van de respondenten gaf aan vrijwilligerswerk te doen ‘omdat dit belangrijk voor me is’. Vooral in Italië (46 procent) en Duitsland (45 procent) gaven veel respondenten aan vanuit overtuiging aan vrijwilligerswerk te doen. In Nederland was dat een derde. 



Werkervaring

In Nederland wordt vrijwilligerswerk nu niet direct gezien als een gelegenheid om werkervaring op te doen, zo blijkt uit deze poll. Slechts elf procent van de Nederlanders geeft aan vrijwilligerswerk hiervoor te gebruiken tegenover een Europees gemiddelde van 21 procent. In Groot-Brittannië geeft 42 procent aan om deze reden aan vrijwilligerswerk te doen en ook in Noorwegen is 29 procent het met deze stelling eens. Daarnaast gaf vier procent van de respondenten aan dat vrijwilligerswerk door de werkgever wordt gestimuleerd. Met name in Denemarken (32 procent) en Noorwegen (negentien procent) is dit het geval. 

Geen tijd!

Waarom zet een groot deel van de respondenten in Nederland zich niet in als vrijwilliger? ‘Geen tijd’, is het antwoord van 31 procent. Daarmee hebben we het na de Belgische respondenten (35 procent) het drukst. In geheel Europa werd dit antwoord door gemiddeld 23 procent van de respondenten gegeven. ‘Ik heb geen behoefte om vrijwilligerswerk te doen’ was het antwoord van 23 procent van de 1.273 respondenten in Nederland. Daarmee zit Nederland boven het Europese gemiddelde van zeventien procent. Alleen in Zweden lag dit percentage nog hoger: daar gaf 29 procent aan geen interesse te hebben in vrijwilligerswerk. 

MVO-beleid

"De reactie van Nederlandse respondenten wijkt opmerkelijk veel af van het Europese gemiddelde," aldus Diana Krieger Managing Director Monsterboard.nl. "Of dit nu komt doordat we in Nederland zo hard werken of dat we erg gehecht zijn aan onze vrije tijd weet ik niet. Maatschappelijke betrokkenheid is van groot belang, hier ligt dan ook een kans voor werkgevers en hun MVO beleid. Organisaties hebben ook zelf iets aan het stimuleren van vrijwilligerswerk, de opgedane ervaring kan immers weer van waarde zijn voor de organisatie."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer belangstelling voor vrijwilligerswerk
 Vrijwilligerswerk moet maar in de baas zijn tijd
 Bedrijven overstag voor MVO-verslag
 Manager zet zich graag in voor maatschappij
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
25-11-2009
 | 
07:07 uur
Ergens geen tijd voor hebben is altijd een zwak excuus. Geef gewoon eerlijk aan dat je je prioriteiten anders stelt.
Helaas beseffen te weinig mensen dat vrijwilligerswerk een waardevolle bijdrage kan leveren. Enerzijds voor het werkbare leven en anderszijds kan het een verrijking voor de persoon zelf zijn.
Helaas wordt het inderdaad in Nederland te weinig zo gezien. Allerlei verenigingen, stichting en beroepsorganisaties die met vrijwilligers werken, schreeuwen om hulp.

Toch zijn we daar zelf debet aan, omdat we zo nodig veel geld moeten verdienen. Status en dik doenerij is belangrijker dan een evenwichtig leven waar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk deel van uit kan maken. De balans in werk en prive is ook voor een rijk werkbaar leven van essentieel belang.
M.S.  |   | 
25-11-2009
 | 
14:44 uur
'Vrijwilligerswerk is doorgaans een baan van een werkeloos iemand onthouden', is de mening van velen waar wel iets in zit. Tevens is de maatschappelijke status van vrijwilliger of para-professional in Nederland een van 'loser' en 'dombo'of 'geiten wollen sok', waar maar weinigen zich niets van aan zullen trekken door er boven te staan. Ook misbruik en het niet serieus nemen van de vrijwilliger komt erg veel voor in het bedrijfsleven. Hoogstens als 65 plusser is het vrijwilligerswerk een fenomeen wat waardering en status oplevert maar dan ook alleen als het werk niet in de omgeving van pubers afspeelt. Dit is mijn ervaring en die van velen met mij. Nederland gaat te respectloos om met ouderen, vrijwilligers, hulpverleners, docenten etc. Dit is een probleem in de samenleving waar weinig daadwerkelijk aan gedaan wordt. Pas als de status van vrijwilliger zou verbeteren zal ook het percentage vrijwilligers toenemen, denk ik.
A.V.  |   | 
26-11-2009
 | 
09:17 uur
Is het wel zo dat er in Nederland minder aan vrijwilligerswerk wordt gedaan? Ik denk dat niet iedereen geregistreerd staat. Veel basisschool draaien op een belangrijke groep van ouders die hulp aanbieden. Dat is een hele belangrijke vorm van vrijwilligerswerk die van groot belang is voor ouders, school en kinderen. Dit werk wordt gedaan door bij de basisschool van mijn dochter bijna alle ouders van de school door vaders en moeders. En ook door ouders die beiden 40 uur werken. De betrokkenheid van ouders met school is zeer hoog. Onze ervaring is dat het vrijwilligers werkt van ouders die bijna alle dagen op school aanwezig zijn tot ouders die regelen dat de kinderen de biebboeken hebben.

Onze ervaring is dat als er vanuit een organisatie betrokkenheid wordt gepromoot die best wel opgepakt wordt.

AV
KD  |   | 
8-12-2009
 | 
21:58 uur
Een aantal jaren geleden heb ik mij verdiept in een vacaturebank voor vrijwilligerswerk. Ik ben behoorlijk geschrokken ..... full-time of minimaal part-time inzetbaarheid wordt er gevraagd .... en GEEN tijd om met de doelgroepen te socialiseren ..... er is een hoop werk te doen, waaronder vuil werk en dat moet worden aangepakt ..... gewoon een extra baan erbij dus, hoezo is vrijwilligerswerk goed voor de maatschappelijke betrokkenheid? Iedere vorm om de andere kant van de maatschappij te leren kennen en daar jouw deel aan bij te dragen wordt op voorhand uitgesloten. Naar mijn mening wordt dit onbezoldigde werk alleen maar uitgebuit in plaats van gewaardeerd. Niet verwonderlijk dat veel mensen hier geen behoefte aan hebben. Jammer! Ik ken mensen die een deel van hun vakantie besteden aan hulpverlening in het buitenland .... daar maak ik uit op dat de behoefte om een steentje bij te dragen aan het menselijk welzijn wel degelijk bestaat bij de nederlanders. Zou dus een opsteker zijn als de nederlandse organisaties die mogelijkheid bieden, dan zou het percentage van geinteresseerden nog wel eens kunnen stijgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10