zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lichte stijging vacatureaanbod in oktober

12 november 2009 - Oktober laat eindelijk een stijging zien in het vacatureaanbod, zo blijkt uit de maandelijkse Monster Employment Index. Het online vacatureaanbod steeg met twee punten naar een niveau van 88 punten. Bijna alle sectoren lieten een groei zien, waarbij het aanbod in de sectoren gezondheidszorg en onderwijs het meeste toenam.

"Alhoewel de index nog steeds 50 procent lager uitvalt dan in 2008, zijn de resultaten van de afgelopen maand opvallend en hoopgevend. Gezien de ontwikkeling van de Index in de afgelopen maanden, lijkt het erop dat we het laagste punt mogelijk achter ons hebben gelaten," aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Naast de sterke stijgingen in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg, is ook de lichte stijging in de sectoren HR en marketing, PR & media hoopvol. Als indicatoren van de arbeidsmarkt, geven de recente stijgingen in deze sectoren een gematigd positief signaal af." 



Stijging in merendeel sectoren

Vergeleken met september, toen geen enkele sector een stijging liet zien, is de omslag in oktober compleet. Het vacatureaanbod in de sectoren onderwijs (21), gezondheidszorg (21) en research & development (achttien) nam aanzienlijk toe, waarbij de Index van de gezondheidszorg negentien procent hoger uitvalt dan in oktober 2008. Andere sectoren die een positieve ontwikkeling lieten zien zijn ondermeer transport & logistiek (vijf), sales (vier), productie (vier) en toerisme (drie).
De sector landbouw & visserij liet de grootste afname van de Index zien, het aanbod daalde er met negen punten. Ook de juridische sector (-vijf), publieke sector (-twee), en de administratieve sector (-een) vertoonden een afname van de Index. 

Drenthe en Overijssel

Het online vacatureaanbod steeg in bijna alle provincies, aangevoerd door Drenthe waar de Index met zes punten is toegenomen. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de sectoren productie en onderhoud. Ook Overijssel en Noord-Brabant lieten een stijging zien van respectievelijk vijf en vier punten. Ten opzichte van de resultaten van 2008 laten alle provincies nog wel een flinke afname van het vacatureaanbod zien. In Zeeland is de daling met acht procent het kleinste. Noord-Holland rapporteert met 55 procent de grootste daling van het vacatureaanbod. 

Vacatureaanbod Europa

De Europese Employment Index steeg in oktober net als de Nederlandse Index met twee punten. De Index staat daarmee 32 procent lager dan in oktober vorig jaar. In Frankrijk was de toename van het online vacaturebod het grootst. De Index steeg hier met achttien punten naar een totaal van 115: de hoogste stand sinds zes maanden. Ook in Groot-Brittannië (+zeven), Italië (+zes) en Zweden (+één) nam het vacatureaanbod toe. België (-acht) en Duitsland (-twee) vertoonden een afname van de Index.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Marketeers en communicatieprofs hard getroffen door crisis
 Sterkere daling vacatureaanbod in september
 Ruim kwart minder online IT-vacatures
 Werk wordt vooral gezocht onder werktijd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10