zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Subsidie voor innovatie en samenwerking populair

16 oktober 2009 - De subsidieregeling Innovatie Prestatie Contract (IPC) voor innovatie en samenwerking is zeer populair bij het bedrijfsleven. In tijden van economische recessie blijken ondernemers de handen graag ineen te slaan voor de ontwikkeling van nieuwe producten of processen.

 Voor een beloning tot 50.000 euro melden bedrijven zich in grote getale aan voor een plek binnen een IPC. De belangstelling is zo groot dat het ministerie van economische zaken het budget van de regeling dit jaar al verhoogde van tien naar 35 miljoen. Penvoerder
Gemiddeld nemen zo'n vijftien tot 35 bedrijven deel aan een IPC die wordt georganiseerd door één gezamenlijke penvoerder, vaak een branchevereniging of een regionale stichting. De bedrijven werken binnen een IPC drie jaar aan een individueel of gezamenlijk innovatietraject en ontvangen de helft van de subsidiabele kosten terug aan subsidie met een maximum van 50.000 euro. Een gouden formule, zo blijkt ook uit de cijfers van SenterNovem, het agentschap van Economische Zaken dat de regeling uitvoert. 

Winst uit samenwerking
Subsidieadviesbureau Currency Connect heeft dit jaar meerdere IPC's opgestart. Adjunct-directeur Rolf Grouve benadrukt dat de winst die is te behalen uit samenwerking met name in deze tijd van economische recessie erg belangrijk is voor ondernemers. "We merken dat veel bedrijven zich graag laten koppelen om zo voordeel te behalen. Tijd en kosten kunnen worden uitgespaard door bijvoorbeeld gezamenlijke knelpunten op te lossen of van elkaar te leren op het gebied van werkwijzen.'' Volgens Grouve hoeven ondernemers niet bang te zijn dat er concurrentiegevoelige informatie 'op straat' komt te liggen. "Bedrijven zijn uiteindelijk in staat om binnen het IPC hun eigen innovatieve doelen na te streven en zelf een nieuw product of proces te ontwikkelen. De samenwerkingscomponent heeft vooral betrekking op de weg er naartoe.'' 

Opvolging wegens succes

In navolging van het grote IPC-succes in 2009, wil het ministerie ook het budget voor 2010 verruimen. En de regeling kent inmiddels een variant voor de zorg: ZIPC, Zorg innovatie Prestatie Contracten. Deze regeling wordt net als de IPC uitgevoerd door SenterNovem in opdracht van het Zorginnovatieplatform (ZIP). De ZIPC-regeling is bedoeld voor meerjarige zorginnovatietrajecten om producten, productieprocessen, diensten of dienstverleningsprocessen te verbeteren en samenwerking in de zorgketen te bevorderen. Zowel zorginstellingen als MKB-bedrijven in de zorgsector kunnen deelnemen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Innovatiesubsidie vangt problemen door stopzetting Deeltijd-WW op'
 Meer subsidie voor bedrijven met internationale ambitie
 Sociaal innovatieve bedrijven hebben minder last van de crisis
 Flexibiliteit en innovatie essentieel om uit recessiedal te klimmen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10