Stotteraars hebben het extra moeilijk bij het solliciteren
15 oktober 2009 -
Nu er veel ontslagen vallen en er massaal wordt gesolliciteerd op de schaarse vacatures, is een goed sollicitatiegesprek nog belangrijker geworden. Terwijl stotteren iemands leven al enorm kan beïnvloeden, maakt stotteren het solliciteren extra moeilijk.
Onderzoek onder diverse CWI/Arbeidsbureaus maakte duidelijk dat er een groot aanbod aan gesubsidieerde sollicitatiecursussen en -trainingen is, maar voor iemand die stottert er alleen maar een foldertje van de landelijke stottervereniging ligt. Toch zijn er alleen al in Nederland zo’n 180.000 mensen die in meer of mindere mate stotteren. Wereldwijd zijn dat er maar liefst ruim 60 miljoen.
Natuurlijk spreken
De meest opmerkelijke therapie is die van de Duitse apotheker Oscar Hausdörfer. Hausdörfer was zelf een zware stotteraar totdat hij er in 1894 in slaagde zichzelf van zijn stotteren te bevrijden, mede gebaseerd op het luisteren naar je eigen stem en de simpele constatering dat iedere stotteraar als hij alleen is kan spreken als ieder ander. Stotteren is dus geen lichamelijk gebrek zodat allerlei spraakoefeningen geen enkele zin hebben! Later richtte hij zijn ‘Instituut voor Natuurlijk spreken’ op en wijdde hij zijn hele leven aan het helpen van stotterende kinderen en volwassenen.
Hausdörfer-dag
Het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken bestaat nog steeds en wil het stotterprobleem in deze tijd extra aan de kaak stellen door het uitroepen van een Nationale Hausdörfer-dag op 10 oktober, precies 115 jaar nadat Oscar Hausdörfer zich volledig van zijn eigen stotteren genas.
Wat een onzin..! Wellicht heeft het impact op het zelfvertrouwen van de sollicatant. Maar als je ''dicht'' bij jezelf blijft, kan stotteren juist een kracht zijn! Ik spreek uit eigen ervaring.
Helemaal mee eens
|
|
16
-
10
-
2009
|
09
:
02
uur
Ik ben het helemaal met Stephan eens! Het is zelf aangetoond dat mensen die stotteren makkelijker de aandacht vasthouden in een gesprek.