zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beste Werkgevers voor Werkende Ouders 2009 bekend

6 oktober 2009 - Gisteren overhandigt hoofdredacteur Lof, Jolanda Holwerda, op het hoofdkantoor van Shell de Loflist Beste Werkgevers voor Werkende Ouders 2009 aan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Tevens werden de tien best scorende organisaties op het gebied van oudervriendelijkheid bekend gemaakt.

Rouvoet: " Ik complimenteer deze organisaties, want ze laten het mes aan meerdere kanten snijden. Gezinsvriendelijk werkgeverschap is namelijk in het belang van werkgevers, werknemers én hun kinderen." Eerder vandaag kondigde de minister aan de ontwikkeling van een keurmerk voor gezinsvriendelijk werkgeverschap te willen stimuleren. Loflist

De Loflist laat in alfabetische volgorde zien welke organisaties werkende ouders het beste tegemoet komen op het gebied van flexibiliteit, verlof, kinderopvang, work/life balance, beleid, cultuur en extra's. De tien organisaties die dit jaar uitblinken op bovengenoemde pijlers zijn: &Samhoud, Cisco, Achmea, IBM, De Nederlandsche Bank, het Kadaster, Higher& Company, de Radboud Universiteit Nijmegen, Ernst&Young en de Haagse Hogeschool. 

Vrouwen
Initiatiefnemer is Lof, crossmediaal platform voor moeders met ambitie. Zij wil middels dit onderzoek de aandacht blijven vestigen op de noodzaak van het faciliteren van werkende ouders om de combinatie van carrière en gezin zo optimaal mogelijk te maken. Met als doel een verhoging van het aantal arbeidsuren van vrouwen, een toename en behoud van vrouwen in topposities én een grotere keuzevrijheid voor ouders om gezin en werk beter te kunnen combineren. De overheid en de werkgevers in Nederland spelen hierbij een belangrijke rol. 

Spraakmakend gezinsvriendelijk beleid
Een greep uit de meest aansprekende voorzieningen en beleid die worden geboden door de werkgevers die meededen aan het onderzoek: betaald vaderschapsverlof, levensfasebewust beleid, tijd- en plaatsonafhankelijk werken (Het Nieuwe Werken), female leadershiptrainingen, workshops voor ouders, balansplannen, schooltijdbanen, vrouwennetwerken, gemaksdiensten (was-, strijk-, boodschappenservice), keuzemodel arbeidsvoorwaarden en maatwerk per individuele werknemer. 

Cultuur
Het onderzoek van Synovate laat zien dat de cultuur binnen deze organisaties bijdraagt aan hun eervolle vermelding in de Loflist. Bij 99 procent wordt het gebruik maken van de regelingen geaccepteerd en bij 83 procent heeft het gebruik maken van de regelingen niet of nauwelijks invloed op de carrière. Jolanda Holwerda: "De werkgevers die dit jaar hebben meegedaan aan het onderzoek bieden over het algemeen uitstekend gezinsvriendelijk beleid en voorzieningen aan hun werkende ouders. Uit hun antwoorden blijkt dat ze het belang zien van een goede werk/thuis balans en investeren in vrouwelijk talent om als organisatie succesvol te zijn." Slechts bij een vijfde is sprake van aanwezigheidscultuur, bij de helft is het bepalen van de eigen werklocatie volledig geaccepteerd. 

Niet sexy en 'cool' / slecht moederschap
Waar het Nederland breed volgens werkgevers en werknemers aan schort , is de bekendheid en acceptatie in de organisatie om daadwerkelijk gebruik te maken van de beschikbare voorzieningen. Werknemers vrezen nog steeds dat (tijdelijk) minder of flexibel werken een glanzende carrière in de weg staat. Holwerda: "Er blijkt nog een mooie uitdaging te liggen voor ons allen om een meer gelijke balans tussen werk en gezin voor vrouwen èn mannen volledig geaccepteerd te krijgen. In de huidige perceptie is het nog niet sexy en 'cool' genoeg voor vaders om te kiezen voor meer 'gezin' in hun balans en getuigt het van slecht moederschap van vrouwen als zij kiezen voor een meer dan 32-urige werkweek en een carrière." 

Lof
 
Middels Lof Magazine, de website, de nieuwsbrief, evenementen en onderzoek gaat Lof de dialoog aan met lezers, werkgevers en overheid om het klimaat in Nederland te verbeteren voor vrouwen die carrière willen combineren met het moederschap. Lof doet dit onder meer door aandacht te besteden aan rolmodellen en werkgevers die voorop lopen in voorzieningen voor de combinatie werk en gezin en het aantrekken van vrouwen voor topposities.
Het onderzoek Beste Werkgevers voor Werkende Ouders 2009 en de Loflist 2009
is mede dankzij Synovate en het Ministerie van Jeugd en Gezin
tot stand gekomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kinderen veroorzaken stress bij werkende ouders
 Werkende ouderen moeten niet te veel ‘ontzien’ worden
 ‘Bedrijfsleven moet mantelzorger koesteren’
 Taboes op werkende moeder en zorgende vader moeten verdwijnen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10