zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Bedrijfsleven moet mantelzorger koesteren’

12 juni 2009 - "Werkende mantelzorgers, mensen die minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste zorgen, vormen onmisbaar kapitaal voor een betrokken, zorgzame samenleving. Dat moeten we koesteren en ondersteunen."

Dat zijn de woorden van Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad tijdens de vierde Nationale Mantelzorglezing. Mezzo en Expertisecentrum Mantelzorg organiseerden gisteren de Mantelzorglezing. In deze vierde editie van de lezing, uitgesproken door Alexander Rinnooy Kan, kwam naar voren dat 71 procent van de mantelzorgers onder de 65 jaar betaald werk heeft. In 2007 zijn daarvan 50.000 tot 100.000 werkende mantelzorgers minder gaan werken, dan wel tijdelijk of definitief gestopt met werken omdat de combinatie van werk en langdurige intensieve zorg voor een ander hen te zwaar werd. Rinnooy Kan: "De vraag naar mantelzorg stijgt alleen al door de vergrijzing de komende jaren. Tegelijkertijd hebben meer mantelzorgers, vooral vrouwen en ouderen, een baan. De combinatie van werken en zorgen voor je naaste moet daarom goed worden gefaciliteerd. Dat is belangrijk voor de mantelzorger, maar ook een bedrijfsbelang want zo kan ziekteverzuim en uitval worden voorkomen." Begripvolle bedrijfscultuur

Organisaties hebben volgens Rinnooy Kan verschillende mogelijkheden om de combinatie van werk en mantelzorg te ondersteunen. Welke mix het best geschikt is, is voor elke mantelzorger weer anders. "Werkende mantelzorgers hebben vooral behoefte aan structurele maatwerkoplossingen zoals flexibiliteit van werktijden en werkplek. Maar alles begint met het bespreekbaar maken van mantelzorg op het werk. Dat vraagt om een bedrijfscultuur met begrip en respect daarvoor. Vervolgens kunnen passende afspraken worden gemaakt, die zowel de mantelzorger als het bedrijf ten goede komen," aldus Rinnooy Kan. 

Samenleving

Werk en mantelzorg concurreren dagelijks om aandacht, tijd en energie. Naast arrangementen in het werk kunnen ook veranderingen daarbuiten het voor mantelzorgers makkelijker maken. Rinnooy Kan: "Het tijdsprobleem van werkende mantelzorgers wordt al een stuk minder als publieke diensten en zorgvoorzieningen een avondopenstelling zouden kennen, zodat je na werktijd je vader naar het ziekenhuis kunt begeleiden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerste mantelzorgvriendelijke organisaties beloond
 Werknemer zwijgt over mantelzorg
 Meer betrokkenheid met minder budget
 Taboes op werkende moeder en zorgende vader moeten verdwijnen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10