zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder sterke stijging faillissementen

5 oktober 2009 - In het derde kwartaal van 2009 is het aantal faillissementen met 79 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een minder sterke stijging dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar. De grootste stijging vond plaats in de financiële sector, maar in de maakindustrie zijn in het afgelopen kwartaal relatief gezien de meeste bedrijven bankroet verklaard.

Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven. Waar in het eerste en tweede kwartaal van 2009 nog een stijging te zien was van respectievelijk 85 procent en 96 procent ten opzichte van vorig jaar, lijkt het afgelopen kwartaal iets beter te zijn gegaan. Van herstel is echter nog geen sprake. Sabine Besselink marketingmanager bij leverancier van handelsinformatie Dun & Bradstreet: "Het zal nog zeker zes maanden duren voordat we conclusies kunnen trekken over het herstellen van de economie. Ook het komende kwartaal zal er een minder sterke stijging te zien zijn ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat juist in het vierde kwartaal vorig jaar het aantal faillissementen flink is gaan stijgen als gevolg van de economische crisis." 



Maakindustrie en financiële sector

De financiële sector lijkt, met een stijging van het aantal faillissementen met 130 procent, steeds meer last te krijgen van de crisis. In het eerste kwartaal was een stijging te zien van 90 procent en in het tweede kwartaal van 104 procent ten opzichte van 2008. Ook productie bedrijven hebben het dit kwartaal opnieuw zwaar gehad. In deze sector is een stijging te zien van 105 procent ten opzichte van vorig jaar. Het eerste half jaar van 2009 kende al een toename van 129 procent. "Productiebedrijven hebben het hele jaar al te lijden onder een teruglopende vraag. Door de vaak relatief lage marges kunnen tegenvallers lastig worden opgevangen binnen deze sector," aldus Besselink. Tegen de eerdere voorspellingen in van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid doet de bouwsector het minder slecht dan gedacht. In deze sector is een stijging te zien van iets meer dan de helft (53 procent). 

Per provincie

In de provincies Zeeland (136 procent), Utrecht (157 procent) en Gelderland (130 procent) zijn de meeste bedrijven op de fles gegaan. De minst sterke toename van het aantal faillissementen is te zien in Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Holland.
Top vijf provincies met minst sterke toename faillissementen:
1. Drenthe (42 procent)
2. Noord-Brabant (52 procent)
3. Noord-Holland (53 procent)
4. Limburg (69 procent)
5. Friesland (74 procent)

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Troonrede in het teken van crisis
 Faillissementsgolf is nog niet ten einde
 Golf van faillissementen in juli
 Zes interne mailtjes die het begin van het einde aankondigen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10