zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Golf van faillissementen in juli

3 augustus 2009 - Het aantal faillissementen in ons land neemt, vooral bij kleine bedrijven, hand over hand toe. Volgens de meest recente voorspelling van Graydon gingen er in de maand juli 58 procent meer ondernemingen bankroet dan in dezelfde maand verleden jaar.

Naar verwachting loopt het totaal aantal faillissementen dit jaar op naar 11.500 ten opzichte van 6.765 in 2008. Daarnaast verwacht Graydon dit jaar twintig tot 25 procent minder starters. Eerder onderzoek wees uit dat het aantal faillissementen in 2009 met tenminste 50 procent zou stijgen. Op basis van recente cijfers moet rekening worden gehouden met een stijging tot circa 70 procent. Alleen al in het eerste halfjaar van 2009 blijkt de toename 67 procent te zijn, vergeleken met het aantal faillissementen over dezelfde periode van vorig jaar. 



Schuldsanering
Het aantal schuldsaneringen is, als gevolg van gewijzigde toelatingscriteria, gedaald naar 4.019. Vorig jaar werden in de eerste zes maanden 5.149 schuldsaneringen verleend. In circa 25 procent van de schuldsaneringen gaat het om ondernemers met een eenmanszaak. 

Kleine bedrijven

De afgelopen maanden is de nadruk vooral komen te liggen op het kleine bedrijf, gemeten naar het aantal personeelsleden. In ruim 60 procent van alle faillissementen ging het om ondernemingen met niet meer dan vier medewerkers. Grotere ondernemingen lijken zich te weren tegen de recessie, ondermeer door het ontslaan van personeel. 

Minder starters

Door de recessie neemt het aantal startende ondernemers af. De angst te mislukken als ondernemer is nu groter, onder meer omdat starters doorgaans niet in staat zijn om in het begin noodzakelijke reserves op te bouwen. Het aantal starters zal dit jaar zeer waarschijnlijk met circa 20-25 procent afnemen; een groei wordt pas in 2011 verwacht. 

Schade

De voorspelling luidt nu dat het jaar 2009 zal eindigen met 11.500 faillissementen en 2010 met 12.500 faillissementen. De schade zal in 2009 de vier miljard euro overstijgen, voor 2010 wordt een faillissementsschade (inclusief schade schuldsaneringen) verwacht van bijna vijf miljard euro.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes interne mailtjes die het begin van het einde aankondigen
 Aantal faillissementen verdubbelt bijna
 Failliete partner vormt een steeds groter risico
 Steeds meer bedrijven over de kop
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10