zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Recordaantal aanklachten VS tegen buitenlandse bedrijven

5 mei 2009 - Het aantal VS federale class actions tegen buitenlandse bedrijven is in 2008 fors gestegen. Het aantal steeg vorig jaar met 33 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse Securities Litigation studie van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

Het afgelopen jaar zijn er in totaal 36 class actions ingediend tegen niet-Amerikaanse bedrijven met notering aan een Amerikaanse Beurs, de zogenoemde Foreign Private Issuers (FPI's). Nooit eerder werden er zoveel aanklachten tegen niet-Amerikaanse bedrijven ingediend. Een jaar eerder lag het aantal class actions op 27. Een recordaantal van negentien class actions tegen FPI's werd geschikt in 2008 voor een gemiddeld bedrag van 23,8 miljoen dollar per zaak, tegenover 29,4 miljoen dollar in 2007. 



Crisis

De financiële crisis vormt een belangrijke reden voor het toegenomen aantal rechtszaken, zo stelt het rapport. In totaal steeg het aantal gestarte rechtszaken in vergelijking met 2007 van 163 naar 210. Dat is een stijging van 29 procent. Bijna de helft van die aanklachten (48 procent) kende een financiële instelling als beklaagde. In 2007 vormde slechts 21 procent van de beklaagde een financiële instelling. In totaal werd er vorig jaar voor een bedrag van 3,6 miljard dollar geschikt. Dat is fors minder dan de 6,5 miljard dollar van een jaar eerder. Echter, wanneer de grootste schikking wordt weggelaten - conglomeraat Tyco betaalde in 2007 een schikking van 3,2 miljard dollar - is er een stijging van zeven procent te rapporteren. 

Verscherping

Volgens Peter Cromhout en Darren Tap, partners in de 'Securities Litigation'-praktijk van PwC in Amsterdam, zullen bedrijven in 2009 te maken krijgen met een verscherping van toezicht. "De wereldwijde financiële crisis zorgt voor een transformatie in de financiële sector en noodzaak tot herziening van toekomstige regelgeving." De studie toont aan dat organisaties extra waakzaam zouden moeten zijn voor class actions door institutionele beleggers (voornamelijk pensioenfondsen), aanklachten op het gebied van accounting gerelateerde interne controle problematiek en vervolging op grond van corruptiebeschuldigingen. 

Anticorruptie-wetgeving

Een ander belangrijk gebied volgens het PwC-rapport is de toegenomen handhaving van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) door de Amerikaanse en lokale overheden. Deze toegenomen handhaving heeft niet alleen geleid tot recordbedragen aan boetes en zelfs individuele (gevangenis)straffen, maar ook tot intensievere internationale samenwerking van nationale toezichthouders en openbare aanklagers. Volgens Tapp zal deze intensievere internationale samenwerking leiden tot meer onderzoeken naar corruptie, voornamelijk in Europa en Azië.
"De verscherping van de handhaving geeft ondermeer aanleiding voor ondernemingen om proactief de interne controlemechanismen en compliance-programma's op het gebied van anticorruptie te beoordelen op effectiviteit. Eventuele niet-effectieve onderdelen kunnen dan zo snel mogelijk worden hersteld," aldus Tapp. Overal ter wereld zijn bedrijven bezig om de schade van de financiële crisis te herstellen. Cromhout stelt dat ondernemingen vanwege de veranderende omgeving, ondermeer naar aanleiding van de financiële crisis, er rekening mee moeten houden dat elke actie die ze ondernemen onder de microscoop wordt gelegd door beleggers en toezichthouders.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kleine bedrijven net zo fraudegevoelig als grote
 Tips om bedrijfsfraude te voorkomen
 Laks management werkt fraude in de hand
 Meerderheid bedrijven getroffen door fraude
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10