zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer niet bang voor baanverlies

25 september 2009 - Ongeacht het fors toegenomen aantal ontslagen door de economische crisis en stijgende werkloosheid is de Nederlandse werknemer niet bang zijn baan te verliezen. Op een 10-puntschaal wordt het rapportcijfer 7 gegeven voor baanzekerheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobtrack.nl onder 908 respondenten.


Daarnaast geven de respondenten (werkend) aan niet harder te werken of extra over te werken uit angst voor ontslag. Ten slotte hebben ze ook geen slapeloze nachten omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Altijd op zoek

Ook al vertrouwen werknemers op het behoud van hun baan, zij blijven toch op zoek naar ander werk. Ruim driekwart van de ondervraagden met een baan geeft aan constant vacaturesites en advertenties in kranten in de gaten te houden. "Blijkbaar hebben werknemers niet alleen vertrouwen in het behoud van hun baan, maar gaat men er bovendien van uit dat de arbeidsmarkt nog voldoende kans biedt voor nieuw werk," zegt Marco de Weerd, marketingdirector van JobTrack. Het zoeken naar een andere baan gebeurt voornamelijk thuis. De populairste kanalen voor het vinden van een geschikte baan zijn vacaturesites, advertenties in kranten en het persoonlijke netwerk van de werknemer. 

Positief na ontslag

In geval van ontslag is de werknemer positief gestemd. Hij verwacht binnen drie tot zes maanden een nieuwe baan gevonden te hebben. Universitair opgeleiden zijn zelfs iets positiever: zij verwachten binnen één tot zes maanden weer aan de slag te kunnen. Marco de Weerd: "De situatie op de arbeidsmarkt is duidelijk anders dan tijdens de grote crisis in de jaren '80 van de vorige eeuw. Net als indertijd zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. Maar anders dan toen, vrezen werknemers niet massaal voor hun baan. En wordt men toch ontslagen, dan verwachten we snel weer aan de slag te zijn. Geen gek idee, want er zijn nog steeds veel openstaande vacatures, in de zorg, bij de overheid en in het onderwijs. In die laatste branche is in bepaalde functiegroepen zelfs nog sprake van echte krapte."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten
 Vijf aanvullende strategieën om een baan te vinden in moeilijke tijden
 Steeds meer mensen wisselen niet alleen van baan, maar van beroep
 Werknemers hebben zorgen over baanbehoud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10