‘Nederland pas in 2013 weer op niveau van vóór de crisis’
1 september 2009 -
De economische crisis laat in heel Europa zijn sporen na. De komende jaren is de verwachte economische groei voor de meeste landen nog maar een derde of een vierde van de verwachte groei vóór de crisis. Vanaf 2011 kunnen we weer groei verwachten, waardoor de economie rond 2013 weer de omvang van voor de crisis kan hebben.
Dit blijkt uit onderzoek van het economisch onderzoeks- en adviesbureau ECORYS. De cijfers komen uit de onlangs gepubliceerde studie European Regional Prospects 2009. In deze publicatie zijn de economische groeiverwachtingen voor de periode tot 2013 opgenomen voor steden en regio's in alle 27 EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland.
Europa zwaar getroffen
De economische crisis trof in eerste instantie vooral de Europese steden die sterk gericht zijn op de dienstensector en dan vooral de financiële sector. Door afnemende consumentenbestedingen verspreidde de crisis zich uiteindelijk door heel Europa. De vraaguitval leidde vervolgens tot minder productie en meer werkloosheid. Het zwaarst getroffen zijn de Baltische staten, Ierland, Italië, Zweden en grote delen van Duitsland en Frankrijk.
Nederlandse steden Utrecht en Amsterdam kennen tot 2013 een groei van ongeveer één procent. Daarmee nemen zij respectievelijk plaats achttien en twintig in op de ranglijst van Europese stadsregio's en hun verwachte economisch groei. Rotterdam en Den Haag kennen een jaarlijkse verwachte groei van circa 0,5 procent en staan daarmee respectievelijk op plaats 33 en 34 op de ranglijst.
De ontwikkeling van de economieën van Utrecht en Amsterdam laten een gelijk beeld zien. De industrie krimpt over de gehele periode, terwijl de zakelijke en niet-zakelijke dienstverlening en de bouw na een dip weer groeien. Doordat de financiële sector een zwaardere stempel drukt op de economie van Amsterdam dan op die van Utrecht, groeit de economie in Utrecht een tiende procent meer.
Den Haag en Rotterdam bevinden zich in de middenmoot van Europese steden met een verwachte economische groei van 0,5 procent. Voor de Rotterdamse industrie zullen de komende jaren zwaar zijn. Pas vanaf 2011 is lichte economische groei te verwachten. In Rotterdam zal de krimp van de industrie in de periode 2007-2013 moeten worden opgevangen door groei van de niet-zakelijke dienstverlening (overheid en zorg). In vergelijking met Rotterdam heeft Den Haag veel minder industrie. Daardoor heeft de krimp van deze sector een minder grote invloed op de economische groei van de stad. De zakelijke en niet-zakelijke dienstverlening groeien echter minder snel, waardoor beide steden een verwachte economische groei van 0,5 procent kennen. Dit cijfer is gelijk aan de verwachte economische groei voor Nederland.
Andere regio’s
In de noordelijke regio's van Nederland (met name Groningen en Drenthe) en in Zeeland blijft de verwachte economisch groei achter of is zelfs negatief. De Randstad, Utrecht en Flevoland in het bijzonder, herstelt het snelst van de economische crisis.
Voor de periode 2007-2013 is de verwachte groei voor Nederland 0,5 procent. Daarmee ligt dit cijfer boven de gemiddelde verwachte groei voor de EU-27 (0,1 procent). Voor de Eurozone wordt voor de periode 2007-2013 geen economische groei verwacht. Dit betekent dat de huidige afname van de omvang van de Europese economie gecompenseerd wordt door de verwachte groei in de komende jaren waarmee de omvang van de economie in de Eurozone weer op het niveau van 2007 komt.
Europese steden
In de Russische steden Moskou en Sint-Petersburg is de grootste economische groei te verwachten. Maar ook voor deze steden geldt dat de economisch crisis impact heeft gehad op de groeiverwachtingen. Hetzelfde geldt voor de Poolse steden en de meeste Oost-Europese hoofdsteden. De dip voor deze steden is veel minder groot in vergelijking met de Baltische steden en het herstel verloopt veel voorspoediger. Hierdoor kennen ze een bovengemiddelde economische groei. Utrecht en Amsterdam bevinden zich boven in de middenmoot, terwijl Rotterdam en Den Haag zich in een brede middengroep bevinden. Een twintigtal steden heeft voor de periode 2007-2013 te maken met economische krimp. Opvallend is dat vooral de Baltische landen getroffen zijn door de crisis en dat verder veel Duitse, Engelse en Italiaanse steden het zwaar hebben. Na jaren van economisch voorspoed hebben Boedapest en Dublin nu te maken met krimp. Vooral de industrie en financiële sector hebben in deze steden stevige klappen opgelopen.