zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ook financiële dienstverleners denkt: ‘Herstel in eerste helft 2010’

21 juli 2009 - Ruim 34 procent van de 125 wereldwijd opererende financiële dienstverleners verwacht zeker tot de eerste helft van 2010 nog geen herstel. 32 procent is van mening dat het nog langer op zich zal laten wachten en een derde verwacht dit jaar nog enige groei.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Accelerating the change' van Ernst & Young. Hoe sterk de financiële dienstverlening door de recessie wordt geraakt blijkt wel uit het feit dat iets meer dan tweederde van de ondervraagden verwacht meer tijd te gaan besteden aan het veiligstellen van de toekomst van de onderneming. Slechts 30 procent heeft de afgelopen twaalf maanden een verbetering in de eigen activiteiten geconstateerd, terwijl dat bij bijna 50 procent niet het geval is. Rob Lelieveld van Ernst & Young: "In geen enkele branche is het eenvoudig om het einde van de recessie en de terugkeer van de zwarte cijfers te voorspellen, maar financiële dienstverleners zijn van nature voorzichtiger - en wellicht realistischer - over het moment waarop de winstgevendheid weer in zicht zou kunnen komen. De reorganisatie die de branche doormaakt is structureel van aard en verschilt per sector. Organisaties richten zich op het zodanig positioneren dat zij er na de crisis sterker uitkomen. Toch kunnen er nog best wat slachtoffers vallen." 



Structuurveranderingen

De recessie brengt de nodige veranderingen in de structuur van financiële dienstverleners en eist zijn tol waar het hun resultaten betreft. 70 procent van de financiële instellingen heeft in reactie op de crisis de risicomanagementstrategie structureel gewijzigd. 68 procent heeft zich aan structurele veranderingen in de regelgeving aangepast en meer dan de helft (54 procent) heeft het bedrijfsmodel gewijzigd. De redenen hiervoor laten zich raden: Bijna zes op de tien financiële instellingen heeft zijn winstgevendheid zien afnemen en 56 procent heeft in dezelfde periode de inkomsten zien slinken. 

Kostenbesparing

Dat achter de wolken wellicht toch de zon schijnt, blijkt uit het feit dat 61 procent van de ondervraagden het afgelopen halfjaar meer kostenbesparingen heeft doorgevoerd. Vier van de tien zijn van plan om onderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren of onvoldoende presteren af te stoten. Eerder dit jaar waren dat er vijf van de tien. 

Overheidsoptreden

Over de netelige bezoldigingkwestie waren de meningen diep verdeeld: 45 procent onderschreef de noodzaak van meer regulering, terwijl iets minder dan een derde die niet zag. Verder spraken de financiële dienstverleners in overgrote meerderheid hun steun uit voor nationale en wereldwijde initiatieven gericht op het stimuleren van de kapitaalmarkten en het verzachten van de effecten van de recessie. Toch was slechts een derde van mening dat de eigen overheid een aandeel in de financiële dienstverlening zou moeten blijven houden. De ondervraagden in het bank- en verzekeringswezen toonden zich hierover meest sceptisch en gaven aan dat de tijd van de reddingsoperaties wel eens voorbij zou kunnen zijn.
Bijna tweederde was het ermee eens dat internationale samenwerking tussen overheden de afgelopen twaalf maanden van cruciaal belang is geweest bij het ondersteunen van de eigen economie en die van andere landen. Tweederde steunt het economisch beleid van de eigen overheid in het afgelopen halfjaar. De helft van de ondervraagden meent dat de eigen overheid krachtig genoeg is om de zorgen over de eigen economie weg te nemen. 29 procent is van mening dat de eigen overheid niet tegen de wereldwijde recessie is opgewassen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijandige overnames kondigen economisch herstel aan
 Ondernemer voelt crisis nog steeds, maar vertrouwen in herstel groeit
 Europese managers minder goed voorbereid op herstel dan Aziatische
 CFO verwacht pas op zijn vroegst in 2010 herstel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10