14 augustus 2009 -
Om maar vooral een goede indruk te maken, houden vrouwelijke bestuursleden de directie vaak zo minutieus in de gaten dat het ten koste gaat van de winst. Dr. Daniel Ferreira van de London School of Economics stelt dat vrouwen het gevoel hebben aan hogere eisen te moeten voldoen dan mannen, en daarom CEO’s extra op hun nek zitten.
"De rol van het bestuur is tweeledig: adviseren en toezicht houden. Het lijkt erop dat in bedrijven waar meer vrouwen in het bestuur zitten, de CEO’s extreem goed in de gaten worden gehouden. Vrouwelijke bestuursleden ontdoen zich bovendien sneller van directieleden en managers die ondermaats presteren. Het gevolg is dat de CEO’s zich opgejaagd voelen en minder vertrouwen hebben in het bestuur. Ook is er minder aandacht voor strategisch advies aan CEO’s. Hierdoor maken diverse bedrijven minder winst. Omdat er steeds meer vrouwen aan de top komen, wel een punt om over na te denken," stelt Ferreira.
Ander gedrag
Zijn commentaar volgt op een onderzoek van hemzelf en professor Renée Adams van de University of Queensland naar de manier waarop het bestuur zich gaat gedragen zodra er meer vrouwen inzitten. Hieruit kwam naar voren dat de slechtere prestaties vooral gelden als bedrijven al een hoge mate van structuur en regelgeving kennen. Bedrijven waar dat niet het geval is gingen juist beter presteren als er meer vrouwen aan de top kwamen.
Tegenstrijdige resultaten
Verder blijkt dat de gevolgen niet zozeer te maken hebben met de vrouwen op zich, maar met name met hoe ze zich denken te moeten gedragen als bestuurslid. Zodra er meer vrouwen op een hoge positie zitten, gaan ze zich wellicht minder meedogenloos opstellen. Hij wijst er overigens nadrukkelijk op dat er simpelweg een verband is, niet dat dat oorzakelijk is. Uit een vier jaar durend onderzoek van Catalyst vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat bedrijven met de meeste vrouwen aan de top juist 53 procent meer winst maken.
Bron:Management Issues
Een onderzoek waar je eigenlijk nog geen echte conclusies uit mag trekken. Zeker in Nederland niet.
Ik vind het een goede zaak dat vrouwelijke bestuurleden sneller een ondermaatse manager ontslaan, daar kunnen mannen nog wat van leren. Tevens zijn er ook nog weinig top managers als vrouw, dat is ook een oorzaak van het gedrag van vrouwelijke bestuursleden. Maar op het moment dat er ooit evenwicht gaat komen, dan zal het verschil gaan wegvallen.
Wanneer ook vrouwelijke managers in de gaten gaan krijgen dat de graaimethodes werken, maakt het niet veel meer uit. Een goede mix zal zeker wat doen veranderen aan de denkwijze van mannen, zeker die in topposities.
Want ondanks de miskleunen van de banken, zijn de topbestuurders er nog steeds van overtuigd, dat ze het goed doen. Helaas snappen die klanten en zeker het volk er niets van, dus gewoon bonussen blijven innen.
Dat vrouwen het nu ook een beetje in de gaten krijgen, dat zie je nu bij de Staatsloterij, die heeft ook in de gaten dat je zeker niet net zoveel als Balkenende moet verdienen, want zo slecht is ze zeker niet.
Y.
|
|
14
-
08
-
2009
|
14
:
36
uur
De kop dekt de lading van het artikel dus helemaal niet!
Lijkt mij dat het onderzoek ook verder uitgewerkt moet worden voordat er uberhaupt conclusies kunnnen worden getrokken over de invloed van de vrouw in bestuursposities!
Margreeth Kooij
|
|
15
-
08
-
2009
|
09
:
05
uur
Wat staat er nou eigenlijk in dit stukje? Een tendentieus begin:'vrouwen doen het niet goed' dat je goed moet lezen om de afzwakkende woorden in de eerste alinea mee te nemen. De rest van het stuk trekt de kop steeds verder in twijfel. Gaat Managers Online hetzelfde doen als de kranten met hun veelal gehypte koppen? Margreeth
Dit artikel lijkt op een poging van de onderzoekers (waarschijnlijk mannen...) om met de macht van wetenschappelijk onderzoek de rol van vrouwen terug te dringen.
Gelukkig zijn steeds meer bedrijven actief bezig met het verhogen van hun 'diverstity'. Een kanttekening wil ik wel graag maken: Succes ontstaat naar mijn mening en vanuit ervaring in de begeleiding van organisaties door de integratie van masculiene en feminiene eigenschappen (doel en resultaatgerichtheid vanuit verbinding en harmonie bijvoorbeeld).
Die feminiene eigenschappen kunnen ook in mannen aanwezig zijn, en tegelijkertijd (daar heeft het artikel wel een punt) zie ik vaak vrouwen die ook dominant masculiene eigenschappen inzetten om zich te meten met de top!
Evren
|
|
18
-
08
-
2009
|
00
:
34
uur
Alles wat we nu zeggen, zou onjuist zijn, er is immers nog geen onderzoek gedaan naar. Alleen één ding kan wel kloppen, dat is dat vrouwen indruk willen maken. Dit vooral omdat ze eigenlijk willen bewijzen, dat ze net zo goed, of zelfs beter zijn dan mannen ( emancipatie ). Laten we allen niet vergeten, dat het niet uitmaakt of je man of vrouw bent, als je goed bent dan ben je dat gewoon. Alleen als het klopt dat vrouwen de CEO op de nek zit om indruk te maken, dan moet er daadwerkelijk actie ondernomen worden. Immers de CEO zou op deze manier beperkt kunnen worden in zijn capaciteiten en dan nog niet gesproken over de demotiverende werking ervan.