zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien zomerse internetgevaren

11 augustus 2009 - In de zomerperiode wordt er via internet vaker gezocht naar vakantiebestemmingen, communiceren we meer via sociale-netwerksites en internetten we vaker mobiel. Veel cybercriminelen spelen slim in op deze zomerse online activiteiten en proberen op slinkse manieren persoonlijke gegevens los te krijgen en malware te verspreiden.

Om vakantievierders te behoeden voor internetgevaren, maakt Trendlabs de top tien van online bedreigingen tijdens de zomer bekend. Want internetters die zich bewust zijn van de gevaren, kunnen adequate maatregelen nemen om online gevaren te ontlopen. Zo kunnen ze onbezorgd genieten van de zomer. De top 10 online gevaren tijdens de zomer ziet er als volgt uit.1. Sociale–netwerksites
Cybercriminelen weten dat internetters in de zomer vaker actief zijn op websites als Facebook, Hyves en Twitter. Dit zijn populaire platformen voor het kapen van accounts, identiteitsroof en andere online valstrikken.

2. Drukke websites
Gevaarlijke weblocaties zijn boekingssites, webwinkels met zomerse kleding en last minutesites. Deze zijn ideaal voor internetcriminelen: ze bereiken veel potentiële slachtoffers en mensen zijn snel geneigd persoonlijke gegevens achter te laten. 

3. Op zoek naar… jou!
Sappige roddels als link of een vals zoekresultaat van een zoekmachine komen steeds meer voor. Deze neplinks verwijzen door naar een schadelijke website. Opvallende roddels over bekende personen zijn perfect om geïnteresseerden te verleiden om op een schadelijke link te klikken. 

4. Nieuws en virale video’s
Mensen, met name studenten vervelen zich soms in de zomerperiode, waardoor ze meer online zijn. Cybercriminelen maken misbruik van deze verveling. Ze verleiden hen tot klikken op nepnieuwsberichten en nepvideo’s die hun computersysteem infecteren.

5. Zomerfilms
Het zomerseizoen is ideaal om te relaxen en films te bekijken. Veel blockbusters komen daarom in de zomer uit. Cybercriminelen spelen daar handig op in met onder andere spam.

6. Schadelijke bestanden
In de zomer worden er meer films en muziekbestanden gedownload dan in de rest van het jaar. Het nieuws omtrent peer-to-peer-sites, zoals The Pirate Bay, versterkt de bestandsuitwisseling nog verder. Mensen die bestanden downloaden, zijn meestal niet op de hoogte van wat ze exact op hun computer opslaan. Gedownloade bestanden kunnen schadelijk zijn. 

7. Seizoensoplichters
De zomer is de periode van grote sportevenementen en festivals. Deze worden vaak misbruikt voor illegale online activiteiten. 

8. Phishing-aanvallen op handelsites
Met hun miljoenen bezoekers zijn handelsites als eBay en Marktplaats bij uitstek geschikt om phishing-aanvallen uit te voeren. Op deze manier proberen cybercriminelen achter persoonlijke gegevens van bezoekers te komen (zoals creditcardinformatie). 

9. Trojans aan boord
Online criminelen lokken internetters met nepaanbiedingen voor vakantiereizen. Wanneer ze online hun reis boeken, proberen de criminelen hun persoonlijke (financiële) gegevens te stelen. 

10. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook.
Aanbiedingen genoeg in de zomer: veel webwinkels houden uitverkoop of pronken met speciale zomeraanbiedingen. Dit zijn populaire tools voor malwareverspreiders om internetters te verleiden om op een schadelijke link te klikken. Voorbeelden zijn: 

Meer cyberaanvallen
"Informatie afkomstig van phishing-aanvallen, is bijzonder waardevol voor cybercriminelen. Op de zwarte markt bestaat een grote vraag naar e-mailadressen die spammers kunnen gebruiken. Deze worden vaak per duizenden verkocht. Wanneer kwaadwillenden deze aanbieden met inloggegevens, zijn deze opeens veel meer waard," zegt David Sancho, onderzoeker van Trendlabs bij Trend Micro. "De populariteit van sociale-netwerksites maakt deze platformen kwetsbaar voor webaanvallen. We hebben enkele zomerse bedreigingen ontdekt in de vorm van links en e-mailbijlagen. We identificeren er echter nog meer die onderdeel zijn van Web 2.0-links, vooral op sociale-netwerksites. Deze websites, zoals Twitter, worden steeds interactiever en innovatiever. De verwachting is dan ook dat de hoeveelheid gerelateerde, uitgekiende cyberaanvallen toeneemt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Aantal burn-outs stijgt opnieuw
 'Aanwezigheid bij cursus voldoende voor diploma'
 Bijna twee miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen én werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Web 2. 0 is gevaarlijk
 Checklist voorkomt cybercriminaliteit
 Webbedreigingen steeds onzichtbaarder
 Meer dan de helft MKB bedrijven besmet met malware
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Ondanks salariskloof krijgen mannen en vrouwen even vaak promotie
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
Europese CEO’s vol vertrouwen in vermogen om groei te realiseren
De bekerplant waar we in zijn gevallen
In vier stappen naar je eerste elektrische auto
Retentie als talentstrategie
meer top 10