zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer dan de helft MKB bedrijven besmet met malware

29 juli 2009 - 58 procent van de MKB-bedrijven besmet is met malware. De Benelux is van alle regio's het minst besmet met 26 procent. Ook blijkt dat de Benelux hoog scoort met aanwezigheid van beveiligingsmaatregelen; 84 procent van de MKB-bedrijven beschikt over een beveiligingsoplossing.

Dat komt naar voren uit de wereldwijde barometer van de beveiliging in het midden- en kleinbedrijf van Panda Security. De barometer werd gehouden onder 7.000 bedrijven wereldwijd. 



Beveiligingsmaatregelen
 
De infecties ontstaan ondanks het feit dat 93 procent van de bedrijven een beveiligingsoplossing heeft geïnstalleerd, zoals antivirus, antispam en antispyware. Voor de Benelux ligt dit percentage op 84 procent. Daarmee staat de Benelux op de derde plek achter Spanje en Duitsland.  93 procent van de MKB-bedrijven wereldwijd beschikt over antivirussoftware, 79 procent over een firewall, 63 procent over antispyware en 52 procent over antispambescherming. Met name de Benelux scoort hoog in dit aandachtsgebied; 94 procent van de MKB'ers in Nederland heeft antivirus, 92 procent een firewall en antispyware, en 86 procent beschikt over antispam.
Ook zijn de bedrijven ondervraagd naar hun beweegredenen om géén beveiligingsoplossing aan te schaffen. De belangrijkste reden is dat beveiligingssoftware te duur is (meldde 21 procent van de deelnemende bedrijven). Ook droegen MKB-bedrijven uit verschillende landen aan dat de software een te zware belasting voor hun systemen is. Tot slot gaf acht procent aan geen beveiliging te hebben, aangezien zij dit niet noodzakelijk of belangrijk vinden. 

Bestedingen

Ook werd de MKB-bedrijven gevraagd naar de keuze tussen gratis en betaalde beveiligingsoplossingen. Daaruit blijkt dat bedrijven met name hebben gekozen voor betaalde software. In de Benelux is de verhouding 58 procent betaalde en 42 procent gratis oplossingen. Het grootste aantal gebruikers van gratis software is te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Daar gebruikt 57 procent van de bedrijven gratis software.Wanneer zij kiezen voor een betaalde oplossing dan komt de gemiddelde Europese besteding in 36 procent van de gevallen jaarlijks boven de 300 euro uit. Negentien procent spendeert meer dan 1.000 euro per jaar. 

Besmettingen

De MKB-bedrijven zijn ook gevraagd naar hun recente malware-besmettingen via internet. De Benelux blijkt van alle regio's het minst besmet (slechts 26 procent is besmet ) tegenover koplopers China (met 67 procent), Spanje (met 64 procent) en Italië (met 64 procent). Verder blijkt dat de grootste bedreiging bestaat uit virussen. De Benelux en Duitsland zijn hierop de uitzondering. Zij blijken het meest kwetsbaar voor spyware (respectievelijk 60 en 58 procent van de besmettingen bestaat uit spyware). 

Invloed op de bedrijfsvoering

Op de vraag of bedrijven de beveiliging van IT-systemen beschouwen als een belangrijk onderdeel in hun bedrijfsvoering geeft ruim de helft (55 procent) aan het hiermee eens te zijn. Overigens beschikt slechts 64 procent daarvan over een medewerker of specialist die volledig is gericht op beveiliging.
Tot slot werden de bedrijven gevraagd of zij training ontvangen op het gebied van beveiliging. Van de respondenten geeft 45 procent aan geen training te ontvangen. Opvallend is dat in de Benelux (61 procent), Italië (62 procent) en het Verenigd Koninkrijk (63 procent) wel wordt getraind.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Web 2. 0 is gevaarlijk
 Windows Mobile niet zonder gevaar
 Online software nog vaak onontgonnen terrein
 Medewerkers gevaarlijker dan virussen
 
 
reacties
 
AH Medical Support  |   | 
29-07-2009
 | 
16:48 uur
Juist in het MKB ben je voor een groot deel afhankelijk van Internet. Mijn bedrijf maakt gebruik van veel informatieve sites. Door het gebruik worden we overspoeld door mailware en andere ongewenste narigheid
Catharina  |   | 
29-07-2009
 | 
18:19 uur
@ AH Medical Support: als je geen puur Windows afhankelijke toepassingen gebruikt, is een groot deel van de ellende te voorkomen door over te stappen van Windows naar Linux; bespaart bovendien de licentie kosten.
Ton  |   | 
30-07-2009
 | 
22:57 uur
Ik kan me nog herinneren dat ik enige tijd geleden 2 maal gevraagd werd door eigenaren van bedrijven of ik, als ik verstand had van computers, een virus kon verwijderen of een internetverbinding kon herstellen. Inderdaad, computers zijn mijn lust en leven en als sollicitant wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten bij je werkgever. Alles weer netjes gemaakt en ja hoor afgewezen.... En nee, ik solliciteerde niet als IT-er. Wel heb ik altijd IT geholpen of mij ontfermd over dergelijke zaken. Bizar genoeg werd ik gewoon consequent afgewezen voor dergelijke functies. O, natuurlijk ik mocht het personeel trainen in Windows 95 en Office, toen DOS en Win 3.1 eruit gingen en server opzetten, het netwerk uitbreiden en laptops voorzien van software en de juiste instellingen. In de jaren dat het nog mocht en we jong en mooi waren, was ik ook wel eens ''anarchistisch bezig'', later werd dat strafbaar gesteld.
Toch denk ik dat ik de volgende werkgever die zijn sollicitanten gebruikt om zijn laptop in orde te maken van mallware voorzie, of gewoon een rekening uitschrijf. Als hij me nu weer gebeld had bij het volgende probleem en gewoon zijn beurs had getrokken dan had ik er geen probleem mee. Mijn gegevens hadden ze. Maar misschien ben ik ook een prutser en is zijn laptop gesmolten, dan begrijp ik het wel...
Maar nee, zo zijn ze niet. Zo werkt het MKB vaak, we vragen een adviseur en krijgen gratis advies, we vragen een handige computernerd tijdens een sollicitatie wel of hij ook verstand heeft van een computer en die fikst het wel voor nop. De monteur in de garage heeft moeite met je auto te maken je bent de beroerste niet en je helpt mee en samen vind je de oplossing. Korting hoe maar, een reprimande van iemand die de rekening uitschrijft dat klanten niet mogen meehelpen en niet aanbieden dat je je handen even mag wassen. Allemaal erg zielig soms.

Inderdaad, wie zijn pc intensief gebruikt om (zakelijke) informatie te zoeken krijgt op den duur een hoop ellende met zijn systeem.
Ik draai thuis regelmatig verschillende professionele security suites op mijn netwerk. Plots had ik meer dan 300 besmettingen toen ik wisselde van pakket en ze zaten niet in de quarantaine file van de oude scanner, ze waren gewoon nooit opgemerkt door de oude scanner ondanks de uurlijkse update. Heel gevaarlijk voor een MKB netwerk of systeem. Mijn advies regelmatig eens met wat anders scannen en consequent back-ups maken liefst op verschillende dragers voor de belangrijkste bestanden. 2 usb hd schijven van 2 verschillende topmerken werkten plots niet meer tijdens de garantie. De garantie vond ik niet interessant de bestanden wel. Ik heb ze uit de case moeten halen en direct moeten aansluiten in de pc. De andere scijf spinde niet meer op, die is via de diepvriesmethode weer ''gemaakt''. Ze lopen nu nog maar ik vertrouw niks meer. Het belangrijkste heb ik op 3 plaatsen opgeslagen en gebrand. Maar ik ken bedrijven dus dus echt alles verloren zijn. Blikseminslag, diefstal, brand. Sla op op verschillende lokaties Bijvoorbeeld thuis en werk of bij gehuurde digitale opslagcapaciteit. Een niet goed functionerende scanner kan ook de verkeerde bestanden verwijderen of beschadigen (AVG) voor een leek soms niet makkelijk in orde te brengen. Het gebeurt meestal als je het niet verwacht en het kan lang duren voordat je weer toegang hebt tot je bestanden of applicaties. Mijn mail starte vanmorgen heel langzaam. Waarom? Maar ik moest wel het adres hebben van een afspraak. Mijn 2e pc was echter ook online en ik laat de mail standaard een week staan op de server voor het geval dat. Dus ik kan altijd via een andere pc aan de mail. De server bij de provider had er echter ook uit kunnen liggen. Het was gewoon dom om de adresgegeven even direct te noteren. Je afspraak bellen en aangeven dat je systeem plat ligt en of ze even het adres kunnen geven klinkt ook onnozel. Zeker als je om 9 uur een afspraak hebt en een uur ongeveer moet rijden, dan had ik ze uit bed moeten bellen en dat nummer had ik natuurlijk ook niet. Zo is het ook met die digitale techniek.

ZZP  |   | 
7-10-2011
 | 
10:13 uur
Ik denk dat de kleine MKBers en ZZPers een makkelijk doelwit zijn voor virussen en malware, veel van deze mensen hebben geen vestand van computers, deze mensen zijn beter met hun handen. Is er geen platform die deze mensen kunnen helpen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10