zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Trage betalingen door overheid houden crisis in stand'

11 augustus 2009 - De Nederlandse overheid betaalt volgens 78 procent van de credit managers haar rekeningen later dan het bedrijfsleven. De helft noemt de overheid zelfs de meest trage betaler. Het uitstellen van betalingstermijnen houdt volgens 60 procent de economische crisis mede in stand.

Met name het MKB heeft last van de late betalingen, zo stelt 90 procent. Dit blijkt uit de zevende Credit Management Trendmeter van OnGuard, een onafhankelijk periodiek onderzoek onder 103 credit managers in Nederland, uitgevoerd door Blauw ResearchGoedkope oplossing

"Grote bedrijven hebben over het algemeen meer buffers om liquiditeitsproblemen op te vangen. Middelgrote en kleine bedrijven beschikken over minder financiële middelen en komen steeds moeilijker aan nieuw krediet. Zij hebben het meeste last van het trage betaalgedrag van de overheid," zegt Edwin Merk, commercieel directeur van OnGuard. Volgens vier van de vijf credit managers zou de overheid daarom standaard binnen veertien dagen moeten betalen. "Na kostbare reddingsacties voor enkele banken en dure maatregelen als de deeltijd-WW, is dit een vrij goedkope oplossing om het MKB, de motor van de Nederlandse economie, te helpen hun ondernemingen draaiende te houden," aldus Merk. 

Maatregelen

De overheid betaalt niet alleen laat, ze neemt volgens 57 procent van de credit managers ook te weinig maatregelen om het betaalgedrag van bedrijven te verbeteren en de kans op non-betaling te verkleinen (54 procent). Toch vindt een groot gedeelte (41 procent) niet dat die verantwoordelijkheid bij de overheid ligt. De overheid moet vooral het goede voorbeeld geven, zegt 52 procent.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Op tijd betalen kan economie redden’
 'Betalingsgedrag grote bedrijven verlengt kredietcrisis'
 Betalingsachterstand bedrijven zorgt voor miljardenschade
 Op tijd betalen is niet meer normaal
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
11-08-2009
 | 
09:49 uur
Wat jammer dat er geen termijn van betaling wordt genoemd. Multinationals hebben de regeling dat ze na 60 dagen betalen en daar plakken ze rustig nog een maand aan vast, dus de vraag is, doet de overheid het nog slechter?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10