zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Op tijd betalen kan economie redden’

23 januari 2009 - Behalve de overheid moeten ook grote bedrijven in Nederland weer binnen 30 dagen gaan betalen. Die noodkreet ontving Intrum Justitia van een groot aantal MKB-ondernemers naar aanleiding van haar onderzoek naar de positieve effecten van op tijd betalen voor de Nederlandse economie. 


Als gevolg van de kredietcrisis rekken grote ondernemingen steeds vaker de betaaltermijn eenzijdig op tot wel 90 dagen. Twee maanden later dan de gangbare norm. Ze gebruiken leveranciers in feite als 'goedkope' bank, daarbij gebruikmakend van de machtspositie als grote afnemer. Kleine bedrijven durven grote opdrachtgevers vaak niet aan te spreken op betalingsachterstanden uit angst de klant kwijt te raken. Eén op de zes MKB-bedrijven heeft acute problemen met de liquiditeit. 



Ruimte voor investeringen

Voor MKB-bedrijven kunnen te late betalingen door overheid en andere vaak grote bedrijven de doodsteek zijn. Marcel van Es, algemeen directeur van Intrum Justitia zegt hierover: "Grote bedrijven hebben natuurlijk meer moeite met hun financiering tijdens deze kredietcrisis, maar zijn wel degelijk in staat op tijd te betalen. Zij stellen betaling uit voor het rentevoordeel. Dat heeft een dramatisch effect op de economie." Op tijd betaald worden, stelt MKB-ers in staat te groeien en te investeren. Voor bedrijven die krap bij kas zitten kan tijdige betaling een faillissement voorkomen. Van Es: "Het moet en kan anders in Nederland. Op tijd betalen moet de norm worden. Het kabinet kan het goede voorbeeld geven door alle overheidsbetalingen binnen uiterlijk 30 dagen te doen. Daarmee is de toon gezet en start het positieve patroon van tijdige betalingen, waardoor onze economie een flinke oppepper krijgt." 

Bijval

De oproep van Intrum Justitia om van op tijd betalen de norm te maken in Nederland heeft veel bijval gekregen. Het bedrijf ontving tientallen steunbetuigingen. Indien de gehele overheid voortaan binnen 30 dagen betaalt komt er direct een impuls in de kassa van het bedrijfsleven van 1,5 miljard euro; als alle bedrijven dat doen gaat het zelfs om vijftien miljard euro. Ruim 60 procent van de bedrijven zou hierdoor ook minder afhankelijk worden van banken en bereid zijn meer te investeren, zo bleek vorige week uit onderzoek van Intrum Justitia.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Los in vijf stappen uw conflicten over facturen op
 Kredietcrisis nieuw excuus om later te betalen
 Top tien excuses van bedrijven om niet te betalen
 Op tijd betalen is niet meer normaal
 
 
reacties
 
R. Civile  |   | 
24-01-2009
 | 
07:46 uur
Ik denk dat dit zeker een zinnig artikel is afkomstig van een incasso organisatie. Ik heb alleen zo mijn bedenkingen of dit 'oude' probleem werkelijk de doodsteek zou zijn voor veel MKB'ers. Immers, voor de kredietcrisis bestond het probleem ook al tenslotte.

Gegeven het huidige moment zou het de grotere organisaties sieren oog te hebben voor het momentum en met de betalingen wat strikter om te gan zodat ook zij hiervan de vruchten plukken. Immers, als er een goede betrouwbare leverancier wegvalt, moet men weer op zoek naar een nieuwe.

Bij de meest grote organisaties is er hoegenaamd vaak sprake van 'tender'contracten, waar andere bedrijven op kunnen inschrijven. De marges zijn hier vaak zo klein dat alleen de grootste leveranciers hier op in kunnen schrijven.

Het zou in elk geval zeker van goede smaak getuigen als iedereen oog zou hebben voor de huidige situatie en zorg draagt voor een tijdige betaling. Niemand zit tenslotte te wachten op een situatie die zich momenteel in het Belgische MKB aan het voordoen is.
ET  |   | 
26-01-2009
 | 
08:11 uur
Veel bedrijven betalen later dan gewenst. Dat was ook het geval ver voor de kredietcrisis. Logisch aangezien veel bedrijven eerst zelf geld willen ontvangen om vervolgens daarvan de rekening te betalen.
Is het tijdig betalen een instrument om de kredietcrisis aan te pakken? Ik geloof er niks van. Het lijkt me eerder een antwoord van de incassobureaus op hun gouden tijden.
Ik denk dat eerder dat de individuele afnemer, de dupe is. Ik denk dat de betalingsdruk op de mens opgevoerd gaat worden, welke naar mijn mening averechts is.

ah driessen  |   | 
3-02-2009
 | 
20:13 uur
nou dat is een fijn incassoburo intrum justitia,ik heb hun een zaak inhanden gegeven.
het was een fluitje van een cent vertelde ze mij destijds.
het heeft ruim twee jaar geduurd en tot op heden heb ik de rente en de incassokosten tegoed.met als gevolg dat ik via een andere advocaat mijn wettelijke toegezegde rente en incassokosten terug moet halen.
en dat terwijl ik de gerechtigde uitspraak heb.
al met al vindt ik intrum justitia de grootste oplichters die er zijn
je wordt nooit geinformeerd over je zaak,en als ze beloven terug te bellen dan gebeurd dat echt nooit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10