zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Uitzendwerk is bewuste keuze’

3 augustus 2009 - In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht blijken uitzendkrachten tevreden met hun werk. Daarnaast is uitzendwerk vaak een bewuste keuze. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek onder meer dan 8.000 uitzendkrachten door Ecorys in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). 

Werksfeer bij de inlener en contact met het vaste personeel wordt door meer dan 80 procent van alle uitzendkrachten als positief beoordeeld. De werktijden en de duur van de werkweek blijken voor de meeste uitzendkrachten in overeenstemming met hun wensen. De inhoud van het werk beoordeeld men met een ruime voldoende. 



Waarom?
Als gekeken wordt waarom men een uitzendbaan doet, geeft 28 procent aan vast werk te zoeken via uitzendwerk. Werkervaring opdoen geeft achttien procent als reden. Vakantiewerk wordt door zestien procent gedaan en nog eens zestien procent kiest bewust voor tijdelijk werk. Uitzendwerk als bijbaan naast de studie doet vijftien procent. Slechts één procent doet uitzendwerk omdat hij of zij geen vaste baan kan vinden. 

Acceptatie

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de uitzendkracht zich geen buitenbeentje voelt op de werkvloer. Over het contact met het vaste personeel is 84 procent van de uitzendkrachten tevreden. Ook de werksfeer wordt door 83 procent positief bevonden. En over de inhoud van het werk is 72 procent tevreden. Over de arbeidsvoorwaarden zijn uitzendkrachten ook positief. 80 Procent is tevreden met het aantal uren per week en 61 procent is tevreden over het loon. Een minderheid van zestien procent is ontevreden over het loon en een kwart heeft een neutrale houding. 

Keuze

Drs. A. (Aart) van der Gaag, directeur van de ABU: "Het algemene beeld is dat mensen uitzendwerk kiezen omdat ze geen andere keuze hebben en dat uitzendkrachten er niet bij horen. Dit onderzoek onder een enorme groep uitzendkrachten bewijst het tegendeel. Uitzendwerk is voor veel mensen een bewuste keuze om werk en privé te combineren of als opstap te dienen naar een volgende vaste baan. Uitzendkrachten ervaren het contact met hun vaste collega's op de werkvloer als erg positief en over de arbeidsvoorwaarden zijn uitzendkrachten goed te spreken. Het onderzoek laat zien dat uitzendkrachten zich volledig geaccepteerde werknemers voelen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland loopt voorop met HR oplossingen
 Uitzendkrachten oplossing tijdens pandemie
 Werknemer moet vooral flexibel zijn
 Starter wil zich niet binden aan één baas
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10