zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips om uit te blinken op uw werk én op tijd thuis te zijn voor het eten

30 juli 2009 - In de huidige recessie moet iedereen die nog een baan heeft een tandje bijzetten. Hoewel de term ‘evenwicht’ u zenuwachtig kan maken in tijden als deze, is het eerder een kwestie van goed management als u het voor elkaar krijgt dat elk uur van uw (werk)dag goed besteed wordt.

Sharon Meers, voormalig topmanager bij Goldman Sachs en medeauteur van ‘GETTING TO 50/50: How Working Couples can Have it All by Sharing it All’, geeft vijf tips om optimaal te presteren en toch op tijd thuis te zijn om te eten met uw gezin:



1. Druk zoveel mogelijk uit in cijfers
Wees zowel richting uw baas als uw ondergeschikten heel precies over hoe prestaties gemeten worden. Welke vijf meetbare zaken leiden tot betere resultaten? Veel bedrijven schrijven stapels verslagen, gebruiken getallen die niet veel zeggen of in zijn geheel niet bijdragen aan het verhogen van de winst. Uit onderzoek van de Harvard Business School bleek dat organisaties er enorm veel voordeel van hebben als managers heel duidelijk stellen welke specifieke, meetbare resultaten beloond zullen worden. Vat alles samen in cijfers: hoe vaak hebt u contact met de directeur, met klanten, met leveranciers? Hoe vaak praat u met mensen van Financiën en Sales? In hoeveel tijd moet de winst met hoeveel gestegen zijn? Hoeveel heeft u dagelijks verkocht? Hoeveel tijd kostte een project? Hoe accuraat bleken de winstprognoses? Uw team presteert beter omdat het exact weet wat u verwacht. Cijfers zijn bovendien objectief en dat scheelt een hoop stress. 

2. Voorkom onderbrekingen

Het duurt een kwart langer om iets af te krijgen als we halverwege gestoord worden. Voor managers zijn de grootste energieverslinders slecht georganiseerde vergaderingen en brandjes blussen. Zorg er in de eerste plaats dus voor dat vergaderingen efficiënt zijn: kort de vergaderingen in en/of spreek heldere, concrete doelstellingen en taken af. Zorg verder dat teams ongestoord kunnen werken, bijvoorbeeld in afgesloten ruimtes zonder telefoons. Ook een werkomgeving waarin mensen zich vrij voelen om vragen te stellen, waar onderling vertrouwen heerst en waar goed samengewerkt wordt, heeft een positief effect op de snelheid waarmee projecten afkomen. Vaak worden we meegesleept door charismatische collega’s die lange dagen maken, maar tevens veel fouten maken die de rest weer op mag lossen. Ook noodgevallen zorgen voor veel oponthoud (denk aan een computerstoring of een onverwachte productiefout). Beloon mensen die weinig oponthoud veroorzaken en creëer een cultuur waarin fouten tijdig gemeld en opgelost worden voor ze uit de hand lopen. 

3. Gebruik uw partner als klankbord

Het vermindert stress als u met uw partner over uw werk kunt praten en elkaar kunt helpen problemen op de werkvloer op te lossen. Maak gebruik van de expertise en inzichten van de ander, helemaal als het om timemanagement gaat. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar of u hetzelfde kunt bereiken in minder tijd en vraag de ander om tips. 

4. Ga videoconferencen in plaats van op zakenreis
Investeer in de beste teleconferentietechnologie en u bespaart zeeën van tijd. Zelfs als het betekent dat u extra vroeg of zelfs midden in de nacht uw bed uit moet om zakenpartners uit andere landen te spreken, is dat nog steeds efficiënter dan uren wachten op vliegvelden en in hotelkamers. Omdat het vaak zoveel moeite kost om ergens te komen (wachttijden, vertragingen), is er vaak veel meer druk om iets uit de bijeenkomst te halen. Uw wens om al die reistijd te rechtvaardigen kan ten koste gaan van uw objectiviteit. En de tijd die u besteed aan een verre klant, had u wellicht beter kunnen besteden aan een relatie om de hoek die veel meer afneemt. 

5. Leg de nadruk op overeenkomsten, niet op verschillen
Uit onderzoek van Catalyst kwam onlangs naar voren dat er onnodig veel tijd verloren gaat omdat mensen zich druk maken of ze niet te mannelijk of te vrouwelijk overkomen. Of juist het tegenovergestelde. Dit leidt echter tot onnodig veel stress. Als mannen werkzaamheden doen die ‘normaal’ door vrouwen gedaan worden (zoals koffie halen voor gasten of parrtime werken), zou dat hun mannelijkheid ondermijnen, en een vrouwelijke manager die ervan overtuigd is dat haar man niet goed op hun zieke kind kan passen, voelt zich aangetast in haar moederinstinct als ze toch gaat werken. Zet deze gedachten overboord! Mannen en vrouwen die geen last hebben van deze stereotyperingen vinden veel makkelijker een evenwicht tussen werk en privé en ervaren minder stress. Het doet er niet toe of u te hard of te soft bevonden wordt, het gaat erom dat u goed in uw vel zit én uw tijd nuttig indeelt. 

Vooroordelen
Verder moeten we af van het idee dat iemand alleen succesvol kan zijn als hij non stop werkt. Het bewijs is er: uit onderzoek onder topmanagers bij de Fortune 500 ondernemingen bleek dat een derde van deze toppers vijf uur minder werken dan gemiddeld en vaker op vakantie gaan. Zonder dat dit hun prestaties negatief beïnvloed. Ook het overboord gooien van vooroordelen is effectief. Kijk naar wat voor u werkt en handel daarnaar.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leeft u voor de korte of voor de lange termijn?
 In tien stappen naar een beter evenwicht tussen werk en privé
 Goede balans tussen werk en privé is hét recept voor geluk
 Manager streeft vooral naar balans
 
 
reacties
 
Ruben Augusta  |   | 
4-08-2009
 | 
13:58 uur
Ik ben er helemaal mee eens. Mijn vroegere baas ging 2-3 keren per jaar naar Nederland ''om spv-ers te vragen om hier naar toe te komen om te werken''. Je kan een advertentie plaatsen en afwachten op reacties toch? Mijn nieuwe baan ben ik directeur/ lokatiemanager en ik had een advertentie in 2 verschillende dagbladen geplaatst; '' je kan je niet voorstellen; binnen een week had ik 8 reacties vanuit Nederland; gisteravond kreeg ik ook eentje''. mijn vorige baan/ Organisatie heeft te kampen met torenhoge schulden. Ik ben een persoon die denk aan bezuinigen. Mijn baas luisterde niet eens naar de managers ( managementbespreking)

Ruben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10