zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leidt de crisis tot een devaluatie van het MBA-diploma?

14 april 2009 - Een groot aantal managers begint momenteel aan een MBA-opleiding. Als manier om de recessie te ontduiken en in de hoop daarna terug te keren op de arbeidsmarkt met frisse ideeën, nieuwe vaardigheden en een nog grotere kans op een nieuwe baan. Maar als iedereen zo denkt, hoeveel waarde heeft dat papiertje dan nog?

Aan beide kanten van de oceaan stijgt het aantal managers dat een MBA-opleiding volgt. Uit onderzoek van de Graduate Management Admission Council blijkt dat meer dan driekwart van de opleidingsinstiruten meer aanmeldingen heeft binnengekregen dan vorig jaar. Vooral de fulltime opleidingen blijken populair. Dat lijkt erop te wijzen dat veel ontslagen managers hun vertrekpremie gebruiken om terug naar school te gaan. 



MBA-instituut past zich aan
Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn voor MBA-opleidingen. Nu bedrijven minder uit willen geven, is er minder geld beschikbaar voor opleidingen van hun werknemers en ook geven ze hun medewerkers minder snel vrijaf om te kunnen studeren. Managementopleidingen beseffen echter maar al te goed dat werkgevers hun talent niet willen verliezen door hen geen opleidingen meer aan te bieden en komen daarom met innovatieve oplossingen. Zo lanceerde Hult International Business in Boston vorige maand de allereerste ‘Pocket MBA’: een reeks intensieve, tweedaagse seminars over leiding geven gedurende een recessie, waarna de deelnemers een certificaat ontvangen. Op die manier wil de school laten proeven aan haar eenjarige MBA-opleiding en ondernemingen tegelijkertijd voorzien van waardevolle inzichten die ze meteen toe kunnen passen. De Rotterdam School of Management heeft haar fulltime MBA-opleiding ingekort van vijftien naar twaalf maanden, zodat deelnemers sneller terug aan het werk kunnen. De managementopleidingen van Audencia (Nantes), HHL (Leipzig) en MIP (Milaan) zijn intussen gefuseerd. Ook een duidelijk teken van kostenbesparingen. 

Onbekende uitkomst
De vraag die echter rijst – en waarop het antwoord nog lang niet duidelijk is – is of de enorme toestroom van MBA’ers niet zal leiden tot een devaluatie van het diploma. Als iedereen het heeft, is het immers niets bijzonders meer…

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MBA is tijdverspilling voor vrouwen
 Goede manager heeft meer dan MBA
 Ontslagangst stimuleert populariteit opleidingen
 Crisis is hét moment om te investeren in opleidingen
 
 
reacties
 
Gerben  |   | 
15-04-2009
 | 
14:38 uur
Tweedaagse pocket MBA. Wie gaat dat betalen? Uit eigen zak honderden euro's neertellen voor iets wat je jezelf ook kunt leren door even over het web te surfen? Hype nummer zoveel. Over een tijdje is het Amerikaans collegegeld genivelleerd naar dat in Europa.
Erik  |   | 
15-04-2009
 | 
15:22 uur
Ik zit al weer enige tijd in de ww als ervaren manager. Denk je nu dat ik mijn kennis en ervaring op peil mag houden, welnee!

Er is kennelijk geld gereserveerd om nu ook leidinggevend en hoger personeel eindelijk eens bij te scholen maar volgens de werkcoach heb ik al genoeg scholing gehad ooit van mijn ex-werkgever dus ik mag niet deelnemen aan managementcursussen die de staat nu organiseert.
Om- of bijscholing of solliciteren op banen in een andere branche bijvoorbeeld onderwijs of zorg wordt als niet passend gezien. Solliciteren op laag geschoolde arbeid wel. Een omscholing tot vrachtwagenchauffeur kreeg ik aangeboden. Via de door het Werkbedrijf verplichte deelname aan een reintegratiebedrijf werd aangedrongen op scholing en zeker niet kansloos te solliciteren op banen als monteur of vrachtwagenchauffeur. Zij adviseerden het Werkbedrijf mij enkel op leidinggevende functies te laten solliciteren en ook die vaardigheden op peil te houden en een eventuele bij- of omscholing te organiseren zodat ik bij de overheid ingezet kon worden. Daar was het Werkbedrijf het niet mee eens. Gewoon flink blijven solliciteren op laaggeschoolde arbeid, niks geen cursus of omscholing. Het reintegratiebedrijf liet mij vervolgens zien dat ongeschoold personeel op management cursus kon via dezelfde coach. Het reintegratie bedrijf had vervolgens bezwaar gemaakt omdat kandidaten niet kwamen opdagen of de Nederlandse taal niet machtig waren of simpelweg de cursus niet konden volgen. Het viel hun ook al op dat er geen enkele kandidaten van enig niveau werden aangebracht maar dat die net als ik allen geen toestemming kregen van het werkbedrijf maar net als ik het advies op vacatures voor laaggeschoold personeel moesten reageren. Zo worden volgens mij pilot projecten en geldpotjes leeg gemaakt zonder dat het effect oplevert. Daar zit je dan met je HBO en dik 20 jaar werkervaring bij 8 bedrijven op scholingsniveau, moet je op functie's solliciteren als inpakker en gaan de ongeschoolden op managementtraining op kosten van de staat. Ik kies voor vakantie op kosten van de staat als het zo moet.
Ton  |   | 
15-04-2009
 | 
16:34 uur
MBA of manager in 2 dagen ''trainingen'' zorgen inderdaad voor verdere degradatie.

Een manager wordt meestal ingezet als leidinggevende dus dat gooi ik even op 1 hoop want zo gaat dat in de praktijk ook.

Leidinggevende dat moet je in je hebben en ook nog ontwikkelen door trail en error en soms op je bek te gaan. Dat soort zaken kun je niet in 2 dagen leren lijkt me. Inzicht in de bedrijfsvoering kun je volgens mij ook niet leren in 2 dagen.

De cursussen zijn wellicht wel leerzaam en goed daar kan ik weinig over zeggen maar het lijkt me onmogelijk om jarenlange ervaring en opleiding gelijk te stellen aan een 2 daagse training.

Dus ja er moet wel devaluatie plaatsvinden, dat kan niet anders.
Trouwens tegen betaling kun je zo'n diploma ook gewoon kopen bij een diplommill op internet dacht ik.

Er gaat volgens mij niets boven een door de wol gewassen vakman of -vrouw. Die zichzelf in de praktijk heeft bewezen. Diploma's en opleiding worden volgens mij vaak overgewaardeerd.

Ik vergelijk het altijd met hackers. De meesten zijn beter dan de afgestudeerde it-ers maar hebben vaak geen opleiding genoten. Ze zijn self-made en zeer gevraagd op de markt.
Ze zetten de afgestudeerde deskundigen vaak voor schut.

Een goede self made leidinggevende of manager is daarom ook veel meer waard dan een papieren deskundige.

Wel kunnen ze veel van elkaar leren, ze vullen elkaar vaak aan alleen zijn ze meestal water en vuur.

Ik zou niet echt blij zijn als mijn leidinggevende alleen een 2 daagse MBA heeft en vervolgens betweterig tekeer gaat. Maar ik ben dan ook een soort van hacker...
JVD  |   | 
15-04-2009
 | 
16:50 uur
MBA: niets waard, enkel leren wind maken. Krijgen natuurlijk van andere windmakers wel een dikker loon toegeschoven.
Pike  |   | 
13-07-2009
 | 
14:46 uur
Als selfmade manager met nu 10 jaar ervaring studeer ik binnenkort af en heb ik een MBA titel. In tegenstelling tot het prototype student heb ik de opleiding gedaan om beter zicht op de klassieke bedrijgsvoering te krijgen en niet om de wereld te veroveren. Overige vaardigheden heb ik in de praktijk geleerd. Betweterigheid vind je overal (met name op technische posities als ik even het hackervoorbeeld pak). Het gaat mij om inzicht en overzicht en - hoewel ik vooraf sceptisch was - kan ik met recht zeggen dat ik nu makkelijker en sneller het grotere plaatje en samenhang kan inzien. Het helpt toch als je je controller of directeur zijn werk beter begrijpt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10