zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland is koploper mobiel werken

19 juni 2009 - Nederland is samen met Scandinavië voorloper op het gebied van mobiel werken. Ruim een derde van de ondernemers, voornamelijk grote bedrijven, omarmt deelaspecten van de nieuwe manieren van werken al. Ze geloven dat deze hen gelukkigere werknemers oplevert, meer creativiteit, vrijheid, een hogere productiviteit en daardoor meer succes.

Aan de andere kant blijkt dat voornamelijk het MKB, nog sceptisch staat tegenover flexibel en/of mobiel werken; men kent het niet en is nog niet overtuigd dat deze nieuwe manieren van werken voordelen zullen opleveren. Daarbij zijn ze bang om de controle over werknemers te verliezen. Het bedrijfsleven staat positiever tegenover nieuwe technologische hulpmiddelen, mits de investering hierin snel terug te verdienen is. 



Video
Het Leefritme Kenniscentrum, een onafhankelijk kennisplatform, maakte gisteren de resultaten van het onderzoek 'Het ritme waarop Nederland werkt' bekend. Dit gebeurde tijdens het symposium 'Werkt mobiel werken?' dat in samenwerking met de Taskforce Mobiliteitsmanagement werd georganiseerd in Den Haag. 

Conservatieven
In het onderzoek kwamen vier verschillende doelgroepen naar voren: Conservatieven, Geconnecteerden, Flexibelen en Flexibele geconnecteerden. Een opvallend gegeven is dat de grootste groep van de ondervraagden aansluit bij de Conservatieven. Deze groep bestaat uit ondernemers en ICT-beslissingsnemers die vasthouden aan de traditionele werkpatronen, controle en zekerheden. Deze groep is nog groter onder ondernemers en ICT-beslissingsnemers uit het Midden en Klein Bedrijf (MKB) Echter, uit het onderzoek komt tevens naar voren dat een kleine groep (8,4 procent) ondernemers al volledig openstaat voor mobiel werken. De tegenstellingen in de antwoorden laten zien, dat het Nederlandse bedrijfsleven in een overgangsfase zit. Bij werknemers ontstaat steeds meer de behoefte aan een vorm van flexibiliteit in hun werk-en privé leven. Echter, werkgevers zien mobiel werken nog niet als prioriteit. 

Leefritme Kenniscentrum

Philip de Wulf, directeur van het Leefritme Kenniscentrum zegt: "We hebben gekeken naar twee aspecten: het niet op een vaste plaats werken én de mate van flexibiliteit in de organisatie. De afwachtende houding van ondernemers komt deels voort uit gebrek aan eigen ervaring met mobiel werken. Men is vaak wel overtuigd van één van de elementen van mobiel werken, maar nog niet van alle producten en/of diensten die de nieuwe vorm van werken stimuleert. Niettemin is Nederland, samen met Scandinavië, koploper in mobiel werken - vooral de grotere bedrijven." 

Mobiel werken

Vodafone draagt bij aan het onafhankelijke Leefritme Kenniscentrum door het financieel mogelijk te maken en kennis beschikbaar te stellen. Jeroen Hoencamp, Directeur Zakelijke Markt, Vodafone Nederland: "Wij geloven dat mensen het meest productief, creatief en efficiënt zijn op de plaats waar zij op dat moment willen werken. Binnen Vodafone hebben we het mobiele werken volledig doorgevoerd, zodat medewerkers werk en privé beter kunnen combineren en daardoor een prettiger individueel leefritme hebben. Daarbij vinden wij het ook belangrijk dat medewerkers ambassadeurs van onze eigen producten en diensten worden door deze in de praktijk te ervaren." 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Virtuele kantoren maken mobiel werken makkelijker
 Mobiel werken must voor Europeanen
 Mobiel werken verbetert prestaties
 Manager bepaalt succes mobiel werken
 
 
reacties
 
Jonathan  |   | 
21-06-2009
 | 
13:11 uur
Uitermate zonde dat mobiel internet nog steeds zo langzaam is. Dit weerhoud mij er van om mobiel te werken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10