zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager bepaalt succes mobiel werken

Kijk bij het aannemen van personeel al of ze geschikt zijn voor mobiel

20 juli 2007 - Bedrijven benutten de voordelen van mobility niet wanneer ze ongeschikte personen aannemen, niet goed managen en nalaten de juiste communicatiemiddelen te leveren. Vooral mismanagement heeft grote gevolgen voor het succes van mobiele medewerkers. Volgens IDC zal in 2009 een kwart van de wereldwijde werkpopulatie uit mobiele werkers bestaan.



Veel bedrijven lopen het risico de voordelen van mobility onbenut te laten. Dat concludeert Cisco naar aanleiding van een onderzoek dat arbeidspsychologen en onderzoeksbureau Pearn Kandola uitvoerden.

Serieuze gevolgen



De risico's worden vooral gelopen door het aannemen van ongeschikte personen, gebrekkig management en het niet aanleveren van de juiste communicatiemiddelen. Vooral mismanagement heeft volgens de studie serieuze gevolgen voor het succes van de mobiliteit van een bedrijf. Zowel te veel als te weinig communicatie heeft een negatieve impact, concludeerden de onderzoekers. Een gebrek aan regelmatig contact kan leiden tot stresstoename en gevoelens van isolatie, terwijl micromanagement het vertrouwen ondermijnt.



Persoonlijkheidskenmerken

Werknemers die goed functioneren en succesvol zijn in een mobiele rol zijn zelfmotiverend, flexibel, extrovert en onafhankelijk. Bedrijven moeten bij het werven van nieuw personeel letten op deze eigenschappen. Persoonlijkheidsprofielen van succesvolle mobiele werkers zijn: stimulatiezoekers, sterke doorzetters, nieuwsgierige onderzoekers, onafhankelijke beslissers en gedisciplineerde uitvoerders. Dat zijn slechts enkeleconclusies uit het onderzoek naar de zakelijke en intermenselijke uitdagingen van mobiele werkers. De studie onthult naast de persoonlijkheidskarakteristieken van mobiele werknemers ook de culturele invloeden op mobiel werken en toont aan wat de beste managementmethoden zijn voor een mobiel bedrijf.



Grote verschillen

Het aandeel mobiele medewerkers heeft grote geografische verschillen. In West-Europa is een significant gat te onderscheiden in adoptie van mobiele technologie tussen het noorden en het zuiden. Bovenaan staan Nederland (46 procent) en Finland (45 procent). Onderaan staan Spanje (17 procent) en Portugal (8 procent). Dit grote verschil is deels toe te schrijven aan de ‘network readiness' van een land, maar ook culturele verschillen spelen een belangrijke rol. Culturen die georiënteerd zijn op een fysieke dialoog zijn langzamer in het aanvaarden van mobiel werken. Datageoriënteerde culturen vinden productiviteit en efficiëntie belangrijk en zijn als gevolg daarvan eerder geneigd autonoom te werken, kort en bondig te communiceren en het gebruik van technologie hierbij te bevorderen.



Betrokkenheid

"Met de groei van het aantal mobiele medewerkers moeten organisaties zich verzekeren van geschikt leiderschap voor hun teams", zegt Stuart Duff, arbeidspsycholoog bijonderzoeksbureau Pearn Kandola en schrijver van het rapport. "Managers moeten niet in de valkuil stappen om mobiele werkers hetzelfde te behandelen als medewerkers op kantoor. Ze moeten in staat zijn effectief te communiceren en relaties op te bouwen met een flexibele managementstijl, die ze aanpassen naar de verschillende persoonlijkheden binnen het team. Organisaties moeten zich er daarnaast van verzekeren dat ze de juiste middelen en hulpbronnen beschikbaar hebbenvoor mobiele medewerkers, zodat ze dezelfde verbinding en betrokkenheid hebben als hun collega's op kantoor."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10