zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerste mantelzorgvriendelijke organisaties beloond

4 juni 2009 - Gisteren reikte staatssecretaris Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  (VWS) drie Erkenningen voor mantelzorgvriendelijk beleid uit aan verzekeraar Achmea, vloerenspecialist Unipro en Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe.

Deze organisaties voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor de Erkenning ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’. Martijn de Wildt, landelijk projectleider Werk&Mantelzorg: "Het is in eerste instantie van belang dat één persoon binnen de organisatie, met een HR achtergrond, fungeert als aanspreekpunt voor zowel de mantelzorger als de werkgever. Verder moeten zij het thema bespreekbaar maken, wettelijke verlofregelingen toepassen en flexibel zijn in het bieden van maatwerkoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, zorgtaken regelen onder werktijd en de mogelijkheid krijgen om het werk onverwachts te onderbreken." 



Ambassadeursfunctie

In de beleidsbrief ‘Voor Elkaar’ meldde staatssecretaris Bussemaker een aantal allianties aan te gaan met grote bedrijven. Daarmee vervullen zij een voorbeeld- en ambassadeursfunctie voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat. Isala klinieken en Menzis zijn de eerste twee alliantiepartners. Staatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van VWS: "We loven werkgevers die ook tijdens de recessie mantelzorgvriendelijk durven te werken. We roepen dan ook andere bedrijven op tot lange termijn denken dat leidt tot duurzaam inzetbare werknemers en effectieve bedrijfsvoering." Eén op de acht werknemers combineert werk met intensieve zorg voor een naaste en dat aantal neemt het komende decennium sterk toe door onder andere de vergrijzing. Bussemaker benadrukte vandaag met de uitreiking van de eerste Erkenningen ‘Wij werken Mantelzorgvriendelijk’ de noodzaak van een arbeidsklimaat in Nederland waarin mantelzorg normaal is. 

Praktische steun

Op dit moment heeft bijna de helft van de werkende mantelzorgers problemen met de combinatie van werk en zorg. De Wildt: "Werkgevers en werknemers moeten samen de combinatie werk en zorg vereenvoudigen voor elkaar." Om werkgevers te stimuleren heeft de projectgroep Werk&Mantelzorg de Erkenning in het leven geroepen. "Praktische steun door werkgevers en leidinggevenden is nodig om de combinatie werk en mantelzorg langdurig mogelijk te maken," aldus De Wildt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer zwijgt over mantelzorg
 Taboes op werkende moeder en zorgende vader moeten verdwijnen
 Taskforce DeeltijdPlus pleit voor recht op flexibele werktijden
 Mannen willen geen onbetaalde 'papadag'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10