zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Cokegebruik en machogedrag leidden tot crisis'

3 juni 2009 - "Het bankgeheim komt wereldwijd ten einde. Daarmee komt het belang van cash geld terug. Kluizen vol cash geld en juwelen en dergelijke worden trendy onder vermogende particuliere klanten. En het anonieme rekening-op-nummer komt terug. Bereid je als bank daarop voor."

Dit hield trendwacther Adjiedj Bakas afgelopen vrijdag een gezelschap van 600 bankiers voor. Zij kwamen bijeen voor het prestigieuze jaarlijkse Luxembourg Financial Forum, waar de top van de Luxemburgse banken voor wordt uitgenodigd door de Luxemburgse regering en de Luxemburgse bankiersvereniging. 



Herstel van vertrouwen
Nadat Nobelprijswinnaar Edmund Phelps het publiek had voorgehouden dat de huidige economische crisis weleens het einde van de globalisering zou kunnen betekenen, mocht Bakas enkele inzichten en ideeën uit zijn nieuwste boek ‘Beyond the Crisis’ met het publiek delen. "De meeste bankiers zijn brave mensen die gewoon hun werk hebben gedaan, conform internationale morele normen,"zei Bakas. "Maar het publiek voelt zich bedrogen door bankiers. Hoewel het publiek dat ook door de menselijke eigenschap van hebzucht gedreven wordt, medeverantwoordelijk is voor de crisis, moet de branche de gevoelens van de consumenten serieus nemen. Gevoelens zijn ook feiten. En de E van Economie is ook de E van Emotie. De branche moet nu echt werk gaan maken van het herstel van vertrouwen." 

Cokegebruik

Bakas hekelde het cokegebruik onder vele bankiers op Wall Street en in London City. "Binnen de branche is het al decennia bekend dat een kleine maar invloedrijke groep medewerkers en beslissers coke gebruikt. Het is ook bekend dat cokegebruik risicogedrag stimuleert. Je voelt je helemaal het mannetje met een snuifje op. Correcte risico-analyses werden daardoor niet gemaakt. Je moet nu dus een einde maken aan cokegebruik". Bakas vond ook dat de "rating agencies" zoals Standard&Poors en Moody's ten onrechte buiten schot blijven. "Zakenbank Lehman verkocht in belastingparadijs Nederland voor meer dan 600 miljard euro aan onzin-producten aan niets vermoedende banken en particulieren. De toelichting op een dergelijk product telde 600 pagina's. Wie las die? De producten hadden immers een triple-A goedkeuring van de rating agencies. De Lehman-operatie in Nederland werd geleid door een jongeman van 31 jaar die er enorme bedragen aan overhield, maar die nog steeds op vrije voeten is. Dit voorbeeld illustreert dat de grootste bankrovers uit de moderne geschiedenis bankiers waren. Niet alle bankiers, maar wel een kleine groep die feitelijk een 'eindspel' speelde. Men wist dat dit piramidespel een keer zou eindigen, maar ging koortsachtig door, opgezweept door een roes van drugs en een meer-meer-meer-cultuur". 

Vrouwen aan de top

Om schoon schip te maken moet de bancaire branche volgens Bakas de schuldigen isoleren en (laten) bestraffen. Ook moet het (inter)nationale strafrecht zodanig worden vernieuwd, dat vervolging en straffen van de schuldigen mogelijk wordt. En hun winsten teruggevorderd kunnen worden om aan gedupeerde klanten ter beschikking te worden gesteld. Bakas riep de branche ook op om te feminiseren. "Ik zie hier in de zaal 90 procent mannen en tien procent vrouwen. Zou deze crisis hebben plaatsgevonden als die verhouding omgekeerd zou zijn geweest?" vroeg hij zijn gehoor. "Uit de verzekerings- en beleggingsbranche weten we dat vrouwen minder risico's nemen dan mannen, en daardoor stabielere klanten zijn. Ik adviseer om dat gegeven te benutten en nu meer topvrouwen te benoemen. Leer van het zegenrijke werk dat de vrouwenmarketeers van Bosley nu doen voor bijvoorbeeld Sony en Daihatsu." Bakas hield de bankiers ook voor dat islamitisch bankieren de afgelopen tijd succesvoller is gebleken dan Westers bankieren. "Islamitische banken hebben minder schade geleden dan Westerse. Een iets ander aspect van de islam dan we doorgaans horen, zeker nu in deze Europese verkiezingstijd". 

Nieuwe bankiers

Bakas hield de branche ook voor dat er markt is voor nieuwe banken, en dat die er ook zullen komen. "U zult nieuwe concurrenten krijgen. Autobedrijf Leaseplan maakte al bekend een internetspaarbank te openen. Siemens breidt de eigen bankiersactiviteiten uit richting klanten en toeleveranciers. Luchtvaartmaatschappijen Easyjet en Virgin bankieren al met succes. Google heeft een bankvergunning gekregen en Apple heeft in New York al een eerste bank. Er is al een applicatie beschikbaar om te bankieren via de Iphone, en een Apple Bank is in de nabije toekomst te verwachten. De merkentrouw van Applegebruikers is dusdanig dat meer dan 80 procent van hen zou overwegen over te stappen naar een nieuw te vormen Apple Bank. Je kunt deze mogelijke nieuwe concurrenten wel weghonen of niet serieus nemen. Maar denk aan de eerste Japanse auto's die in de karen '60 van de vorige eeuw de Europese markt opkwamen. Daar lachten we ook om. Maar ze hebben de autobranche ingrijpend veranderd. Dat gaan nieuwe spelers ook doen met het bankenlandschap. Bereid je voor op deze onvermijdelijkheden."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Kredietcrisis is de schuld van mannen'
 Manager massaal aan drank en coke
 Banken moeten intern orde op zaken stellen om vertrouwen terug te winnen
 Europese banken moeten ingrijpend herstructureren
 
 
reacties
 
Ton  |   | 
5-06-2009
 | 
05:10 uur
Coke en of andere drugs gebruiken is ook actueel in het bedrijfsleven. Sommige managers staan er helemaal stijf van. Je kunt niks bewijzen maar het viel mij wel op dat de restjes poeder steeds op de closetrolhouder lagen en er maar een was die ging als een trein tijdens het overwerk in het weekend. Dat was de directeur...en een klein onderzoek wees ook al snel uit dat hij de enige was die het bewuste toeilet gebruikt had..de rest was eerder verdoofd door de valium moe van een week hard werken en het extra overwerk.
Kregen we Angelsaksische managers op bezoek dan werd het personeel vaak benaderd over drugs aller aard. Zo werd ik ook regelmatig benaderd om drugs te gaan kopen voor de grote piefen. Ik zie er niet eens uit als stereotype drugsgebruiker waarschijnlijk kijk ik zo uit mijn doppen.
De door de company ingestelde ''ethiek-meldlijn'' wilde niks te doen hebben met mijn klacht terwijl het voorlichtingsboekje daar juist expliciet over was. Waarschijnlijk is het normaal als een dikke deur mushrooms wil gebruiken daarover niet moeilijk te doen. Ik heb hem verwezen naar de soepautomaat met champignonsoep met een onschuldige blik in mijn ogen.

Groet,
Ton
U.R.A Fraenk  |   | 
5-06-2009
 | 
12:22 uur
En dan de derde wereld landen beschuldigen van drugshandel. Als er in de westerse wereld geen vraag naar is zal ook deze handel verdwijnen. Wat zijn we hier toch hypocrieten met de dubbele moraal.100% controle te schiphol van passagiers uit z.g risicolanden, ja, ja. Ik ben daarom ervan overtuigd dat de wet van de sterkste nog steeds geldt. V.B; Democratie is wat de rijke landen van maken en er is geen andere vorm dan wat zij voorstaan.
De mond vol hebben over mensen rechten schendingen van derdewereld landen. wie waren en zijn eigenlijk de grootste mensen rechten schenders? (Slavernij etc.)
Mulieu activisten, predikers en muliewetten komen uit de westerse landen; wie zijn de grootste en mischien wel de enige mulieu vervuilers op enorm grote schaal?

Ter overdenking

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10