zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese banken moeten ingrijpend herstructureren

24 maart 2009 - Ruim een kwart van de Europese banken die staatssteun hebben ontvangen, moet de komende maanden ingrijpend herstructureren. Dat is een gevolg van nieuwe richtlijnen voor staatssteun van de Europese Commissie. Deze stellen herstructurering verplicht als insolvabiliteit alleen kan worden vermeden dankzij staatsteun.

Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Transaction Services. Als de steun van de nationale overheid meer bedraagt dan twee procent van de risicogewogen activa wordt door de Europese Commissie uitgegaan van de noodzaak tot ingrijpende ('in-depth') herstructurering. 



Openheid van zaken
Op dit moment wordt in veel landen de discussie gevoerd hoe 'goede' activa kunnen worden gescheiden van de 'slechte' activa. Deze discussie richt zich op de waardering van slechte activa en de bijbehorende risico's, op de vraag of deze methodiek acceptabel is voor de belastingbetaler en de aandeelhouder en de vraag wie van de verwachte waardestijging van deze slechte activa profiteert op het moment dat het weer beter gaat. Age Lindenbergh, partner bij KPMG Transaction Services: "Bij de voorwaarden waaronder de overdracht van ‘ slechte’ activa naar de overheid mag plaatsvinden lijkt Eurocommissaris Kroes zich te hebben laten inspireren door het krachtige optreden van de Zweedse overheid in het begin van de jaren 90. Europese banken moeten volledige openheid van zaken geven over hun slechte 'activa' en de rekening van het afboeken komt maximaal bij de huidige aandeelhouder te liggen. Dat is heel verstandig. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het opzetten van een 'good bank' waarin de goede 'assets' worden overgeheveld en de oude aandeelhouders en schuldeisers achterblijven met de slechte 'activa'."

Pensioenfondsen
Lindenbergh: "Het opzetten van en door de overheid participeren in een 'good bank' lijkt voor de belastingbetaler een aantrekkelijk alternatief. Ik kan me echter voorstellen dat de Nederlandse pensioenfondsen hun vraagtekens zetten bij een dergelijk scenario, zij hebben immers een flinke portefeuille aan bankenobligaties op hun balans staan. Daar moet een oplossing voor gevonden worden, aangezien in geval van een 'good bank' in theorie alleen de recentelijk uitgegeven bankenobligaties staatsgegarandeerd zijn." 

Overlevingskansen

Uit de uitlatingen van de Europese Commissie blijkt volgens Lindenbergh tevens dat elke financiële instelling die staatssteun heeft ontvangen, helder dient te maken of zij op langere termijn kan overleven zonder staatssteun. Lindenbergh: "Indien dit niet het geval is, dient zij te herstructureren. Mocht de staatssteun zo omvangrijk zijn dat de marktwerking verstoord wordt, kan de Europese Commissie in het uiterste geval de verkoop

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Quote-miljardair bruskeert bankiers op topman-verkiezing
 Verdere neergang financiële sector voorspeld
 Zalm nieuwe topman ABN AMRO en Fortis
 Europa bindt strijd aan met bonussen en falende topmannen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10