zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banken moeten intern orde op zaken stellen om vertrouwen terug te winnen

28 april 2009 - Het vertrouwen in de Nederlandse financiële sector is dramatisch laag. Gemiddeld scoort de sector een 4,9. Enige uitzondering is de Rabobank, die een 7,1 scoort. De banken zullen eerst zichtbaar intern orde op zaken moeten stellen voordat ze weer over kunnen tot de orde van de dag en het vertrouwen kunnen herwinnen van hun klanten.

Dat blijkt uit onderzoek van Porter Novelli en Synovate onder ruim 1.000 consumenten. Ondanks het gebrek aan vertrouwen blijft de meerderheid (68 procent) toch trouw aan hun huidige bank. Vijftien procent zegt op dit moment serieus te overwegen naar een andere bank over te stappen. Slechts één op de tien Nederlanders geeft aan momenteel graag voor een bank te willen werken. 



Reclame taboe

De meerderheid (74 procent) van Nederland is van mening dat de banken eerst intern orde op zaken moeten stellen voordat ze zich weer bezighouden met bijvoorbeeld commerciële communicatie richting het publiek. Reclame is in de ogen van het Nederlandse publiek voorlopig dan ook taboe voor de banken. Zij vinden bovendien dat banken momenteel te weinig communiceren met hun klanten over de mogelijke gevolgen van de crisis voor de bank en de klant. Er is dus nadrukkelijk behoefte aan persoonlijke communicatie. 

Zalm

Van de topmannen van de banken heeft het Nederlandse publiek het meeste vertrouwen in Gerrit Zalm. Bijna de helft van de Nederlanders heeft er vertrouwen in dat hij een bank succesvol door de crisis zal leiden. Eén op de drie Nederlanders denkt dat Wouter Bos in staat zal zijn om een bank door de crisis te helpen. Opvallend in dit licht is het feit dat Nederlanders geen waarde hechten aan de aanwezigheid van een bekende topbestuurder. Slechts zeventien procent zegt meer vertrouwen te hebben in een bank die geleid wordt door zo’n bekende topbestuurder. Vrouwen zijn pessimistischer dan mannen: 35 procent denkt dat geen enkele bestuurder een bank door de crisis kan helpen tegen zeventien procent bij de mannen. 

Zekerheid

Ondanks renteverlaging kiest het publiek voor zekerheid. De absolute meerderheid zegt (eventueel) beschikbaar geld nu te sparen bij een bank. Ook de optie van het spreiden van geld over spaarrekeningen bij meerdere banken ziet men als een interessante variant. Tweederde van de respondenten zou beschikbaar geld nu spreiden. Beleggen is op dit moment geen populaire optie. Slechts achttien procent zegt beschikbaar geld nu te willen beleggen. Lager opgeleiden kiezen er zelfs eerder voor geld nu thuis te bewaren of te besteden aan leuke dingen, zoals vakantie.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ING-topman biedt excuses aan
 Vertrouwen herstellen kan decennia duren
 Vertrouwen in economie stijgt
 Europese banken moeten ingrijpend herstructureren
 
 
reacties
 
Ronald Vermeij  |   | 
28-04-2009
 | 
14:43 uur
De werkwijze van banken zal drastisch - vanaf de grond - weer wederop gebouwd moeten worden, gestoeld op zelfstandigheid en financiele onafhankelijkheid van haar klanten.

Het totale bankwezen zou compleet getransformeerd moeten worden naar ''financiele grondstoffen leverancier'' i.p.v. de huidige machtige financiele afhankelijkheden produkten verstrekking, met juridische hang en wurg constructies, woeker rente en polissen, het kwijtraken van je eigen dak boven je hoofd als je hypotheek aflossing effu tegen zit (door een crisis die buiten jou om is veroorzaakt).

De handelwijze moet uit de donkere, duistere achterkamertjes komen en zo transparant en helder al kristal worden.

Het bankwezen mag wat mij betreft weer terug naar de Gouden Standaard. Niets geen virtueel niet bestaand geld, maar solide muntvoorraden die ''gebackupped'' kunnen worden naar een gelijkblijvende Goud (of ander edelmetaal) voorraad.

Verregaande overheidskontrole op dit geheel en het geldcircus gewoon weer terug brengen naar ''normale proporties'' als betaalmiddel
Marcel  |   | 
29-04-2009
 | 
11:56 uur
Interessant is om na te gaan waarom de Rabobank, tot nog toe, minder vatbaar is gebleken voor de huidige crisis en waarom de Rabobank beter scoort in het genoemde onderzoek.

Behalve intern orde op zaken stellen: terug naar duidelijke dienstverlening en duidelijke producten zal er intern EN overkoepelend een structuur moeten komen bij alle banken (wereldwijd) om de persoonlijke belangen van de (top)managers en vloerspeculanten sterk in te dammen.

Banken moeten de waardes van hun posities (kort en langlopende verplichtingen zoals hypotheken) borgen met andere middelen. Vaak gebeurt dat in de vorm van derivaten (waardepapieren). Echter deze derivaten zijn op zich zelf ook weer verhandelbaar (zoals grote portefeuilles hypotheken). Door het toenemend onverantwoord gedrag (met name veroorzaakt door persoonlijk gewin van bankiers) is steeds meer risico genomen met dit soort handel en beleggingen. En, zoals we nu weten, is deze constructie van het borgen van posities, een kaartenhuis gebleken.

Bankiers hebben het juiste perspectief uit het oog verloren en veel meer risico genomen dan verantwoord is gebleken. Tevens bleek er onvoldoende controlerende werking vanuit de banken zelf en de controlerende organen.

Er is heel veel werk aan de winkel om het vertrouwen van consumenten terug te winnen.
Marcel  |   | 
29-04-2009
 | 
20:51 uur
Nog ter aanvulling op mijn eerdere bijdrage.

Onder het kopje zekerheid staat dat consumenten zekerheid verkiezen boven een renteverlaging. Welke renteverlaging? De rente die door de centrale bank (Europees en Nederland) zijn doorgevoerd, worden door de banken niet 1 op 1 doorvertaald naar een verlaging van b.v. de hypotheekrente. Ook hierin weer een verrijking over de ruggen van consumenten. Ook dit is ondermijnend aan het vertrouwen in banken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10