zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf manieren om uw baan recessieproof te maken

22 mei 2009 - Vorige week werd bekend dat de werkloosheid in de VS inmiddels acht procent bedraagt. Dat is hoog, maar het betekent ook dat 92 procent van de Amerikanen nog een baan heeft. Een baan die ze dolgraag willen houden. Gelukkig kunt u een aantal simpele dingen doen die zomaar zouden kunnen voorkomen dat u ontslagen wordt.

1. Zorg dat u op de hoogte bent


Verdiep u in de cijfers van de onderneming, weet wat er speelt. De interne communicatie hoeft niet altijd de meest accurate of recente te zijn. Lees branchetijdschriften, blogs en websites over uw branche. Zo komt u er misschien achter dat er geruchten gaan dat uw bedrijf mensen gaat ontslaan. Maar u kunt ook ontdekken dat een bepaald project veel aandacht krijgt. In dat geval kunt u ervoor zorgen dat u betrokken raakt bij dat project en ontslag voorkomen. In het slechtste geval heeft u tenminste tijd om u voor te bereiden en komt het ontslag niet als donderslag bij heldere hemel. 

2. Netwerk

Netwerken is niet alleen voor werklozen en verkopers. Veel mensen met een geode baan doen ook actief aan het uitbouwen en onderhouden van hun contacten. Als u veel mensen in uw branche kent, wordt het gemakkelijker om een baan te vinden als dat moet (of als u dat wilt). Er zijn veel manieren om dit te doen. U kunt zich aansluiten bij een beroepsvereniging, u kunt u aanmelden bij LinkedIn. Het gaat er vooral om dat u zelf initiatief neemt. 

3. Maak uzelf onmisbaar

Zorg dat u zich onderscheidt. Kijk of u een cursus kunt volgen die van belang kan zijn voor uw functie. Zo niet, volg een training of opleiding om u te specialiseren. Zo slaat u twee vliegen in één klap: u laat zien dat u uw carrière serieus neemt en u doet meer kennis op. 

4. Doe meer dan er van u verwacht wordt

Geef u op voor speciale projecten, kijk of uw bedrijf kosten kan besparen zonder aan kwaliteit in te boeten. Wees inventief. Zorg er natuurlijk wel voor dat uw baas en zijn baas o de hoogte zijn van uw inspanningen. 

5. Blijf positief

Natuurlijk wilt u met uw collega’s praten over de mogelijkheid van ontslag. Maar u heeft er veel meer aan om positief te blijven. Ontslagen zijn slecht voor de sfeer. Een slechte sfeer is slecht voor de betrokkenheid. Door positief te blijven en uw werk goed te blijven doen, laat u zien dat u nog steeds betrokken bent bij uw baan en het bedrijf.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips om onmisbaar te worden voor uw baas
 Werknemer heeft liever minder loon dan helemaal geen baan
 Elf tips om de recessie te overleven
 Dertien tekenen dat uw baan in gevaar is
 
 
reacties
 
Caroline S  |   | 
27-05-2009
 | 
13:44 uur
Inderdaad, je kan je aansluiten bij LinkedIn. Hier kan je veel meer uithalen dan de meeste mensen denken.
Indien je nog meer nuttige tips wilt dan moet je zeker eens kijken naar het nieuwe boek van netwerk expert Jan Vermeiren, getiteld “Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken”.
Hij geeft zelfs gratis webinars er over en er is ook een light versie van het boek gratis te verkrijgen: (Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10