zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Verstandig bezuinigen is niet de kaasschaaf hanteren’

8 mei 2009 - Economisch zware tijden vragen om een degelijk HR-beleid met toekomstvisie. Blindelings personeel schrappen is dan ook uit den boze. Dit stellen HR-directies van SABIC, ING, Océ-Nederland en Achmea. Deze vier organisaties komen als beste uit de bus in het onderzoek Top Werkgevers 2009 van CRF.

Volgens de vier Top Werkgevers is het essentieel in economisch zware tijden te blijven communiceren met werknemers. Meer dan ooit is er behoefte aan duidelijkheid en transparantie. Werknemers belonen dit met loyaliteit richting de werkgever. "Een groot deel van de variabelen waarmee de topvier zich onderscheidt berusten op zachte criteria. Medezeggenschap en doorgroeimogelijkheden zijn zaken die een bedrijfscultuur kenmerken en die dus ook in tijden van recessie actueel zijn," zegt Mary van der Kuip, manager Benelux bij CRF. 



Talent behouden

Als er dan toch bezuinigd moet worden, roepen de vier werkgevers op weloverwogen alle mogelijkheden te onderzoeken. Kunnen er mensen tijdelijk worden ingezet op andere afdelingen of wellicht een vervroegde stap omhoog zetten? Talent behouden is volgens de vier één van de belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst. 

Van kredietcrisis naar demografische crisis

Hoe belangrijk dat behouden van talent is blijkt onder meer uit cijfers van de Commissie-Bakker. Vanaf 2010 ontstaat er door de vergrijzing een structureel tekort aan arbeidskrachten. In 2015 zal dit tekort op zijn hoogtepunt zijn. Van der Kuip: "De volgende crisis is een demografische. Echte topwerkgevers bereiden zich hier nu op voor, door te focussen op betrokkenheid en diversiteit." Daarnaast is het voor nu belangrijk goed in kaart hebben welke kosten tijdelijk minder urgent zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat er niet op personeelsontwikkeling van de bestaande crew hoeft worden bezuinigd. 

HR als strategische partner
Bij alle vier is het HR-beleid één van de speerpunten in de organisatie; de hoogste HR-functionaris is altijd lid van het managementteam, waardoor HR een cruciale rol speelt op strategisch vlak. Bij de andere organisaties maakt slecht 67 procent deel uit van het managementteam. Ze scoren allemaal vijf sterren (de maximale score) op het gebied van arbeidsvoorwaarden en bedrijfscultuur. Uitgebreide doorgroei- en scholingsmogelijkheden zijn er ook meer dan bij andere organisaties (59 procent meer).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf communicatieobstakels die leiden tot grote verliezen
 Indiase en Braziliaanse managers begrijpen de vier pijlers van betrokkenheid het best
 ‘HR heeft niets te zeggen over personeelsbestand’
 Vergroten van betrokkenheid vergroot overlevingskans
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10