zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bestuurders missen balans tussen regulering en ondernemersvrijheid

28 april 2009 - 84 procent van de bestuurders stelt dat de invloed van regelgeving op hun bedrijfsactiviteiten groot is. Overregulering zorgt voor verminderde ondernemingszin (40 procent) en toenemende juridisering (58 procent). De extra administratieve lastendruk levert meer kosten en onnodig tijdverlies op.

Dit blijkt uit onderzoek naar de invloed van regelgeving en risicobeheersing onder 80 bestuurders, uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van Nintes. Van de bestuurders vindt driekwart dat er geen goede balans bestaat tussen regulering en vrijheid. Van de bestuurders merkt 79 procent weinig van de ambitie van de overheid om de regeldruk te verminderen. Positief vinden de bestuurders dat de regelgeving zorgt voor structuur en ordening en dat regels behulpzaam zijn bij het stimuleren van de koopkracht. 



Geen excuus
Volgens Paul Nouwen, voorzitter van Nintes, is de overdaad aan aandacht voor regelgeving niet altijd gebaseerd op feiten, maar vooral ingegeven door populisme. Regelgeving wordt vaak te makkelijk als oorzaak aangewezen. "We staan op een kruispunt naar meer regels of naar meer vrijheid. Hoe meer regels hoe meer men de ruimte tussen de regels gaat opzoeken voor creativiteit en innovatie," aldus Nouwen. Dit betekent echter niet dat bestuurders overregulering mogen gebruiken als excuus om geen leiderschap te tonen. Zij moeten vertrouwen terugwinnen door in te zetten op hun morele propositie. "Met de komst van nieuwe media is alles transparant. Hier moeten bestuurders zich bewust van worden en mee om leren gaan. Regels ontslaan ons niet van de verplichting om integer te handelen en leiderschap te ontwikkelen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slechte regelgeving remt duurzame economische groei
 Europese CEO wil actievere rol EU
 Administratieve lasten blijven MKB'er tergen
 Administratieve lasten en personeelstekort kwellen kleinere bedrijven
 
 
reacties
 
J.W. Hajee  |   | 
28-04-2009
 | 
07:59 uur
Overregulering!

Het begon allemaal met Marktwerking, Deregulering en Wetgeving, de zogenoemde MDW regelingen van het Ministerie van Economische zaken, die in het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw het levenslicht zagen. Dat werd gezien als het ei van Columbus tegen overregulering. Althans, zo werd het gebracht. Burgers en bedrijven die zelf baas dienden te worden over de regeltjes waaraan ze zouden moeten voldoen.
Het leek allemaal heel ''polder'' en ook heel democratisch. Grote bedrijven zagen er echter DE manier in om markten en delen van markten ten behoeve van zichzelf af te schermen. Daartegen werd enerzijds niet opgetreden, en verlamde anderzijds de innovatie in dit land. Komen de meeste grote ideeen niet voort vanuit individuen en/of het MKB? Nu werden ze gedwongen in bijrollen zonder stemrecht, omdat ze niet bij machte waren allerlei medewerkers zogenaamd Pro Deo naar normeringscommissies af te vaardigen. En die commissies...? die zitten er gemiddeld slechts om het bestaande pallet aan producten, diensten en deelmarkten te beschrijven en in stand te houden! Een set regels is pas goed als er geen speld meer tussen te krijgen is, en daarmee is dan tegelijkertijd de bron van alle innovatieve mogelijkheden drooggelegd.

De economische geschiedenis van de vorige eeuw leert dat in die eeuw vooral MKB-ers en individuen de grote uitvindingen deden,waarna goede ideeen werden omarmd door grote bedrijven en verder in de markt gebracht. Dat de wortel van de innovatieboom is vergiftigd weten we inmiddels allemaal. En om dat te compenseren maakt dan een commercieel TV station uitvindersprogramma's. Het moet niet gekker worden!

De meeste (jonge en/of kleine) ondernemers met innovatieve gedachten vluchten inmiddels vanwege al die regeltjes weg naar het buitenland. Dus beginnen we, ook typisch Nederlands techno campussen te bouwen en verstrekken we allerlei subsidies om(vooral) de grote bedrijven toch hun toontje te kunnen laten meeblazen in de wereld. We gaan dus nu gemeenschapsgeld uitgeven om te doen wat voorheen organisch, dus vanzelf, tot stand kwam.

Kennelijk heeft men dat niet door in Den Haag. Men gaat onverdroten door op het pad dat men al jaren loopt en vergeet dat je ook nog weleens achterom moet kijken. Al is het maar om te zien waar je vandaan kwam, en om vervolgens van de jongste geschiedenis te leren.
De vraag is: wanneer wordt men zo verstandig en keert men in een aantal vakgebieden op zijn schreden terug?

En dat wilde ik ter overdenking toch een keer aan u allen kwijt.

Willem De BodemOnderZoeker.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10