zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager moet af van angst voor oudjes

8 december 2008 - Nederlandse bedrijven doen niet genoeg om de vergrijzing op te vangen. Dat schreef Management Team op basis van een onderzoek van Adecco Institute. Daaruit bleek dat een kwart van de bedrijven moeite heeft om openstaande vacatures in te vullen. Maar oudere werknemers aannemen? Liever niet.

De Duitse oud-minister Wolfgang Clement geeft tips. Bedrijven zijn zich volgens hem wel degelijk bewust van het probleem van vergrijzing, maar er zit tegelijkertijd een flinke kloof tussen weten en doen. 



Verbeterpunten

Volgens de Duitse oud-minister kan ons bedrijfsleven op twee vlakken beter. Het eerste punt is het maken van een analyse van de leeftijdssamenstelling van het personeel. Nog maar 40 procent van de Nederlandse bedrijven heeft zo’n overzicht dat nodig is om de juiste maatregelen te kunnen treffen. Zijn tweede punt is dat we nu écht een keer afmoeten van die huiverigheid om oudjes aan te nemen want na de crisis zal iedereen schreeuwen om personeel. 

Managementtips

Wat kunt u als manager precies doen? "Het belangrijkste is het personeel op een andere manier te managen. Talentvolle medewerkers moeten vastgehouden worden en het bedrijf moet tevens aantrekkelijk blijven voor nieuw personeel. Om dat te bereiken moet u oog hebben voor wat voor personeel van belang is: carrièreperspectief, scholingsmogelijkheden, gezondheidsbeleid."


Bron: Forum, Management Team
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ouderen negeren is onnodig en kostbaar
 Oudere krijgt nu al geen kans
 Werkende ouderen moeten niet te veel ‘ontzien’ worden
 Ouderen hebben bedrijven heel wat te bieden
 
 
reacties
 
L.J.  |   | 
9-12-2008
 | 
08:59 uur
Geweldig na de, Bureau Outstanding, Insepctie voor Werk en Inkomen nu deze gezeghebbende persoon uit het buitenland. De ouderen staan langs de kant om te beginnen. CDA/PVDA Overheid politiek en kabinet geef de werkgever die ouderen in dienst neemt 50% van de loonkoksten terug. Plus 50% van opleidingskosten dan worden de ouderen eindelijk weer interressant voor de manager.
Zet eindelijke eens op de vacature na allochtonen, vrouwen worden 45 plussers gevraagd om te sollicteren.
Tim Rook  |   | 
9-12-2008
 | 
09:38 uur
Als de naoorlogse babyboomgeneratie over vijf tot tien jaar met pensioen gaat, verliezen bedrijven als gevolg hiervan grote hoeveelheden bedrijfskennis. Het is dan ook van groot belang om kennisoverdracht te realiseren. Een juiste talentmanagement-strategie kan uitkomst bieden.

Organisaties moeten niet enkel de kennis van de ouder wordende werknemers behouden, ze moeten zich er ook van verzekeren dat nieuwe generaties werknemers profijt hebben van de jarenlange opgedane kennis en vaardigheden van voorgaande generaties.

Het verliezen van babyboomers is voor veel bedrijven een grotere zorg dan het aannemen van de generatie ‘Y’. Terwijl er veel aandacht wordt geschonken aan de omgang met de internetgeneratie, wordt er weinig gedaan aan de overdracht van de kennis van de generatie die de huidige bedrijven opgebouwd heeft. Hun bedrijfs- en industriële kennis en ervaring moeten worden overgedragen voordat het te laat is.

Om de juiste talentmanagement-strategie te hanteren, is het van belang om eerst in kaart te brengen wat het risico is als babyboomers het bedrijf verlaten. Wie gaat er weg, welke afdelingen gaan een tekort krijgen, welke belangrijke kennis gaat verloren? Analytische gegevens van het werknemersbestand zijn hiervoor onmisbaar. Daarnaast moeten bedrijven kijken hoe de opvolging voor de komende vijf tot tien jaar geregeld is. Babyboomers kunnen zelf een grote bijdrage leveren aan het minimaliseren van de impact van hun vertrek. Zij kunnen adviezen en overdrachten samenstellen voor nieuwe werknemers. Het is raadzaam om dit proces ruim van tevoren te starten.

Het behouden van de kennis van babyboomers moet holistisch en effectief zijn, maar juist niet te ingewikkeld. HR-technologie kan zeker ondersteuning bieden bij het praktisch begeleiden van kennisoverdracht.
L.J.  |   | 
15-12-2008
 | 
11:57 uur
Beste Tom, Leuk die negatieve inzet van jou. Je kent waarschijnlijk de positieve inzet van ouderen niet. In Nederland is het het normaal dat je eerst gaat zeuren en negatief bent alvorens je postief inzet als ondernemer en manager. Ervaring, motaivatie, afspraken nakomen, betrouwbaarheid en loyaliteit heb jij waarschijnlijk nog niet gezien op je HBO opleiding en in je huidige bedrijf van ouderen neem ik aan. De onderzoeken wijzen uit dat ouderen inzetten je meer geld op levert als ondernemer en manager. Ik neem aan dat je pas 30 bent of zo. Succes en bekijk de wereld eens positief, mail me als je 55 bent en werkeloos.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10