zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bent u klaar voor de multiculturele werkplek van morgen?

2 april 2009 - Recessie of niet, als manager zult u eraan moeten gaan wennen leiding te geven over teams die steeds diverser en bovendien geografisch gescheiden zijn. Slechts weinig organisaties zijn echter al voorbereid op deze nieuwe realiteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse denktank Career Innovation.

Van de 45 onderzochte multinationals zijn er nog maar weinig die actie hebben ondernomen om hun managers de vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om een multicultureel personeelsbestand te leiden. Leiding geven is al niet altijd makkelijk onder de beste omstandigheden, maar nog moeilijker als het om een divers en verspreid werknemersbestand gaat. En dat is wel de realiteit van de toekomst, zoals uit diverse onderzoeken naar voren komt. Niet alleen vanwege toenemende outsourcingsactiviteiten en internationale samenwerkingsverbanden, ook omdat de westers beroepsbevolking snel vergrijst en inkrimpt, waardoor het waarschijnlijk is dat er arbeidskrachten uit opkomende economieen aangetrokken zullen (moeten) worden. Communicatie
De meeste respondenten in het onderzoek van geven aan dat ze al op meerder continenten opereren en maar liefst 91 procent verwacht dat de culturele diversiteit binnen hun organisatie alleen maar toe zal nemen. De onderzoekers identificeerden drie aspecten waarmee managers te maken krijgen in zo’n multiculturele werkomgeving: de manier van communiceren (direct of indirect), taalverschillen en – problemen en de noodzaak om vertrouwen tussen de culturen onderling te kweken. Vooral het verschil tussen Aziatische en Westerse manieren van zaken doen, kan tot botsingen leiden aldus de ondervraagde managers. Zo wordt opbouwende kritiek in Chinese bedrijven vaak als belediging gezien. Naast taalcursussen zijn dit zeker factoren die in overweging moeten worden genomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Diversiteit nog ver te zoeken
 Diversiteitsbeleid: weinig woorden, nog minder daden
 Diversiteit nog ver te zoeken
 Acht essentiële factoren voor succesvolle samenwerking
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10