zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibel werken leidt tot ruzies met het thuisfront

14 januari 2009 - Flexibele werkuren en een grote baanautonomie worden vaak als toverformules gezien om de balans tussen werk en privé te garanderen. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto komen op 6Minutes.be echter tot een tegengestelde conclusie.

‘Als we onze dagindeling maar zelf kunnen bepalen, dan zouden we een stuk relaxter zijn’, denken we vaak. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat een ouderwetse negen-tot-vijf baan het privéleven het beste beschermt. Meer werk

Mensen die grotendeels hun eigen werkschema bepalen, worden veel vaker buiten de ‘normale’ werkuren benaderd omtrent werkgerelateerde kwesties. Bovendien zijn ze eerder geneigd werk mee naar huis te nemen. Hetzelfde geldt voor mensen die veel autonomie in hun werk hebben. 

Onbegrip

Eenmaal thuis raken de werk- en privé taken verstrengeld. Of dat goed is voor de concentratie is nog maar de vraag. In ieder geval leiden de conflicterende rolverwachtingen van het werk en thuis tot conflicten tussen huisgenoten. Vooral diegene die netjes tijdens kantooruren werkt toont weinig begrip voor het oeverloze bezig zijn van de andere.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager heeft geen geheimen voor thuisfront
 Thuisfront staat carrière in de weg
 Flexibel werken betekent niet minder werken!
 Slechte werk-privé balans wijst op onderliggende ontevredenheid
 
 
reacties
 
G  |   | 
14-01-2009
 | 
12:40 uur
Goed dat er meer aandacht komt voor dit obstakel tegen het e-werken; de verstrengeling van werk en prive. Voor sommige beroepsgroepen is dit inherent aan het werk (denk aan de huisarts) maar veel mensen moeten leren om in zelfstandigheid werk en prive in de thuissituatie te combineren.
Dit leren is mogelijk door gerichte training, waarbij de nadruk moet liggen op de eigen leiderschapseigenschappen en de kwaliteit van de communicatie met de (remote) collega's.
Natasja  |   | 
15-01-2009
 | 
07:48 uur
Laat ik dit nou toevallig gisteravond ruzie over flexwerken en verwachtingen van de huisgenoot hebben. Uiteindelijk goed opgelost door concrete afspraken hierover te maken met elkaar en open communicatie met elkaar te houden. Afbakening en focus dus om betere scheiding aan te brengen tussen werk en privé! Soms kan je nu eenmaal niet voorlopen op een specifieke planning waar je het liefst de regie over houdt.
Vivienne Westerhoud  |   | 
15-01-2009
 | 
10:36 uur
Ik snap het probleem van verstrengeling. Werk en prive gescheiden houden terwijl ze deels op dezelfde plek plaatsvinden is wel te trainen. De andere voordelen als: meer uren per dag voor je kinderen, minder files, minder kantoorkosten, beter voor het milieu, zijn de effort wel waard!

Francine ten Hoedt  |   | 
15-01-2009
 | 
10:56 uur
Gaat het om de balans privé-werk of om de (onuitgesproken) verwachtingen en (belemmerende) overtuigingen van de betrokkenen? Als je, zoals Natasja schetst, goede afspraken met elkaar maakt, is flexibel werken prachtig, zowel voor jezelf, als voor je gezin als voor je omgeving en het milieu.
Maar meestal realiseren mensen zich niet dat hun huisgenoten verwachtingen hebben over de relatie. En dan is het heel gemakkelijk om het flexibel werken te gebruiken als uitlaatklep voor onvervulde relatieverwachtingen.
Trouwens, ook zonder flexibel werken nemen veel mensen hun werk mee naar huis. Piekeren tijdens de tv over werkgerelateerde problemen, lezen 's avonds en in het weekend hun mail en maken alvast een agenda in hun hoofd voor de volgende dag? Niets nieuws onder de zon!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10