zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overheid geliefde werkgever in crisistijd

13 februari 2009 - Driekwart van de ambtenaren is blij met een baan bij de overheid tijdens deze economische recessie. Ruim tweederde (69 procent) van de overheidsfunctionarissen denkt dit jaar zijn baan niet te kunnen verliezen, tegenover de helft (47 procent) van de werknemers uit het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit het InOverheid.nl 'Banenonderzoek 2009' onder 593 ambtenaren en 687 werknemers uit het bedrijfsleven. Baanzekerheid
Terwijl een deel van de werkenden zich bij dreigende ontslagen gedeisd houdt en afwacht, gaat een ander deel juist actief op zoek naar een andere baan. Bijna driekwart (72 procent) van de werknemers uit het bedrijfsleven verklaart ‘door de financiële crisis niet minder geneigd te zijn om van baan te veranderen’. Deze werknemers azen dus op een nieuwe werkplek. Hierbij vestigen ze hun hoop op de overheid. De helft van de respondenten uit het bedrijfsleven stelt namelijk in deze financieel onzekere tijden graag bij de overheid te willen werken. Eén op de vijf geeft zelfs aan dat (baan)zekerheid de belangrijkste drijfveer is om ambtenaar te worden. 

Groen gras

Respondenten die willen overstappen denken dat het gras bij de overheid groener is. ‘De overheid biedt meer kansen dan het bedrijfsleven’. Met deze stelling was 38 procent van de werknemers uit het bedrijfsleven het (helemaal) eens, tegenover één op de vijf ambtenaren. Ook denkt 44 procent van de werknemers uit het bedrijfsleven dat de doorgroeimogelijkheden binnen de overheid beter zijn dan in het bedrijfsleven. 

Loyaliteit
Twee op de vijf ambtenaren ambieert een levenslange carrière binnen de overheid. Ambtenaren van 45 jaar of ouder willen dit vaker (45 procent) dan ambtenaren tussen de 18 en 34 jaar (30 procent). Toch blijft op kortere termijn ook de jonge generatie ambtenaren de overheid trouw: ruim de helft van de jonge ambtenaren ziet zichzelf niet binnen vijf jaar in het bedrijfsleven werken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ambtenaar geeft management net geen voldoende
 Manager heeft liever uitdaging dan baanzekerheid – ook tijdens recessie
 Vier tips voor het vinden van een nieuwe baan
 Hoogopgeleide werkzoekende niet bang voor crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10